Nauka

Šta je uzrok nižeg "virusnog opterećenja"?

Šta je uzrok nižeg "virusnog opterećenja"?
Foto: Tanjug/AP | Šta je uzrok nižeg "virusnog opterećenja"?
Tanjug

Studija malog obima koju su italijanski istraživači sproveli u jednoj bolnici u Milanu pokazuje da je kod pacijenata koji su na virus korona testirani u maju pronađena manja količina virusnih čestica u odnosu na one koji su testirani mjesec dana ranije.

U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena mjerama izolacije, ali studija ne sadrži dokaze kojima bi ta teza bila potkrijepljena.

Na osnovu analize 200 briseva čija je jedna polovina uzeta od pacijenata liječenih u aprilu, a druga u maju, istraživači su zaključili da su simptomi kod prve grupe pacijenata bili teži i da je ona u većem procentu iziskivala hospitalizaciju i intenzivnu njegu.

Kako navodi Rojters, virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena, ali izraženije kod pacijenata starosti 60 godina i iznad, kao i kod onih s teškim oblicima COVID-19, a iako je teoretski moguće da je došlo do mutacije virusa, molekularni podaci ne sadrže dokaz o tome.

U ostala moguća objašnjenja nižeg virusnog opterećenja u maju ubrajaju se masovnije sprovođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih, kao i higijenskih mjera, više temperature vazduha i niži stepen atmosferskog zagađenja, tvrde autori studije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije