Nauka

Superračunar dokazao: Vlažnost vazduha najviše utiče na širenje korone

Superračunar dokazao: Vlažnost vazduha najviše utiče na širenje korone
Foto: pixabay.com/ilustracija | Superračunar dokazao: Vlažnost vazduha najviše utiče na širenje korone

Japanski superračunar pokazao je da vlažnost vazduha ima najveći uticaj na širenje čestica virusa korona, pri čemu se kao najveći rizik ističe suh, zatvoren prostor u zimskim mjesecima.

Istraživanje je pokazalo da korištenje ovlaživača vazduha može pomoći u smanjenju širenja virusa korona u vrijeme kad se prostorije rjeđe provjetravaju i kad se rijetko otvaraju prozori. Studija je objavljena u utorak, a provedena je na Univerzitetu Kobe i Riken, prenosi Reuters.

Naučnici su koristili superračunar Fugaku kako bi izradili modele širenja i putanje čestica nalik virusu od zaraženih osoba u različitim uslovima u unutrašnjim prostorima.

Vlažnost vazduha ispod 30 odsto rezultirala je dvostrukom količinom čestica u zraku od količine u prostoru vlažnom 60 odsto i više.

Studija je takođe pokazala da viziri nisu efikasni popur maski u sprečavanju širenja virusa aerosolom. Takođe, saznali su i da je rizik od zaraze u restoranu veći ako sjedite pred zaražene osobe, a ne preko puta.

Sve veći broj zdravstvenih stručnjaka slaže se da se virus korona može širiti vazduhom. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti revidirali su ovaj mjesec smjernice u kojima su istakli da se patogeni mikroorganizmi u vazduhu mogu zadržati satima.

Superračunar Fugaku ranije su koristili kako bi otkrili detalje o širenju zaraze u vozovima, kancelarijama i učionicama. Tad se pokazalo da otvoreni prozori u javnom prevozu povećavaju prozračenost dva do tri puta čime se značajno smanjuje koncentracija štetnih mikroba.

(hr.n1info.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije