Nauka

Pratite nas na Google news

Virus aktivan u suzama zaraženih koronom i do 27 dana

Virus aktivan u suzama zaraženih koronom i do 27 dana
Foto: Pixabay | Virus aktivan u suzama zaraženih koronom i do 27 dana
N.N.

Virus SARA-CoV-2, koji je odgovoran za pandemiju COVID-19, aktivan je i u suzama zaraženih pacijenata, pokazalo je istraživanje Nacionalnog Instituta za infektivne bolesti u Rimu.

Polazeći od brisa uzetog iz oka zaraženog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspjeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on može razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, već i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su došli italijanski ljekari, proslijeđen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Ovo istraživanje pokazuje da oči nisu samo jedan od ulaznih vrata virusa u tijelo, već i potencijalni izvor zaraze", prokomentarisala je Konćeta Kastileti, načelnik operativne jedinice u laboratoriji klinike Spalanzani u Rimu.

Otkriće je potvrdilo da je neophodno obezbijediti odgovarajuća zaštitna sredstava i za ljekare oftalmologe, za koje se do sada smatralo da su relativno sigurni od rizika zarazom virusom korona.

Istraživanje je potvrdilo da brisevi oka mogu biti pozitivni na infekciju virusa i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Tri sedmice nakon hospitalizacije pacijenti kod kojih se zaraza testira putem brisa iz respiratornih organa, negativni su na COVID-19, dok je uzorak iz brisa oka bio i dalje slabo pozitivan i do 27 dana od početka hospitalizacije, prenosi Tanjug.

Biće potrebno dalje istraživanje kako bi se provjerilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

"Ovo je još jedna kockica u mozaiku koji sastavljamo pokušavajući da otkrijemo komplikovanu tajnu ovoga virusa", rekla je generalna direktorka Marta Branka.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije