BiH

Počela predizborna ćutnja: 7.497 kandidata u nedjelju juri 518 fotelja

Počela predizborna ćutnja: 7.497 kandidata u nedjelju juri 518 fotelja
Foto: Anadolija | 7.497 kandidata juri 518 fotelja

BANJALUKA - U BiH jutros je počela predizborna ćutnja pred opšte izbore koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 7. oktobra, u 19.00 časova.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH podsjećaju da su tokom predizborne ćutnje zabranjene sve političke aktivnosti. 

Birači u Bosni i Hercegovini na izborima koji se održavaju u nedjelju izabraće 518 funkcionera koji bi na funkcijama trebalo da budu u naredne četiri godine.

Na glasačkim listićima nalazi se 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U odnosu na zadnje opšte izbore, održane 2014. godine, ove godine je 30 političkih subjekata više. Za izbore su ovjerene ukupno 804 liste sa 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata, a na kojima se nalaze 842 kandidata. Predizborna ćutnja počinje danas (subota od sedam časova ujutro) i trajaće do nedjelje, 7. oktobra, u 19 časova, a u tom periodu zabranje su sve političke aktivnosti. Centralna izborna komisija (CIK) BiH prve izborne rezultate objaviće na dan izbora oko ponoći.

U nedjelju na opštim izborima biraju se tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, zatim 42 poslanika parlamenta BiH, od čega 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i 98 iz Parlamenta Federacije BiH. Takođe, građani će birati i 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština.

"Svi birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan identifikacioni dokument izdat u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu", rekao je Branko Petrić, predsjednik CIK BiH.

On je rekao da će izbori biti sprovedeni na 5.794 biračka mjesta, od kojih je 5.380 redovnih, kao i da će biti angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Što se tiče glasanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu, u CIK-u kažu da će oko 1.000 birača moći da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu te u generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

"CIK je uradio sve što se od njega očekivalo i što je propisano zakonom i predviđeno planom za organizaciju izbora. Ne postoje nikakva kašnjenja niti nezakonitosti. Očekujemo fer i korektne izbore i poštivanje pravila izborne ćutnje i pravila ponašanja na dan izbora", rekao je Petrić.

Za praćenje izbora CIK je akreditovao 6.424 posmatrača, od kojih je oko 1.500 stranaca, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača. Ove izbore, koji će koštati oko 8,5 miliona KM, prvi put građani će svoje glasačke listiće ubacivati u providne glasačke kutije.

Bez znanja prijavljeno 612 lica

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH do petka je prijavljeno 612 lica koja su, bez svog znanja i volje, prijavljena za glasanje putem pošte na predstojećim opštim izborima.

"Locirana su mjesta gdje se to desilo", rekao je Branko Petrić, predsjednik CIK BiH, dodajući da se obrađuje sav potrebni materijal, uključujući i 9.500 prijava koje je CIK odbio. On je rekao da je dosad više paketa s nekoliko stotina slučajeva dostavljeno nadležnom tužilaštvu te da se na relaciji CIK - Tužilaštvo BiH informacije razmjenjuju svakodnveno.

Bira se

- 3 člana Predsjedništva BiH

- 42 poslanika Predstavničkog dom parlamenta BiH

- predsjednika i dva potpredsjednika RS

- 83 poslanika Narodne skupštine RS

- 98 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

- 289 poslanika u 10 kantonalnih skupština u FBiH

Glasanje

- 3.352.933 birača na centralnom biračkom spisku

- 5.794 biračka mjesta

- 314 mobilnih timova

- 6.424 posmatrača akreditovao CIK

Brojevi

128 političkih subjekata

58 političkih stranaka

36 koalicija

34 nezavisna kandidata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije