BiH

Čavić: Vratiti ekonomski suverenitet Srpskoj

Čavić: Vratiti ekonomski suverenitet Srpskoj
Foto: N.N. | Čavić: Vratiti ekonomski suverenitet Srpskoj

DOBOJ - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavio je kao prvu mjeru nakon oktobarskih izbora vraćanje ekonomskog suvereniteta Republici Srpskoj, "stezanje kaiša" javnoj administraciji, povećanje penzija za 10 odsto, te vraćanje retroaktivno oduzetih prava na penzije učesnicima rata.

"Nama treba vraćanje suvereniteta u ekonomskom smislu. Iz toga će proisteći naša snaga u razvoju kulture i pravosuđa, u slobadama, demokratiji, jer sve dok nismo ekonomski slobodni bićemo, nažalost, zavisni od raznih interesnih uticaja u zemlji i političkih izvan zemlje", rekao je Čavić u Doboju na predizbornom skupu koalicije "NDP Dragan Čavić-NS-SNS-Sloboda" na kojem su predstavljeni kandidati za Narodnu skupštinu Srpske iz Izborne jedinice pet.

On je upozorio da se "teško može govoriti o suštinskom suverenitetu Republike Srpske u okolnostima kada se sa oko 50 odsto izvornih prihoda budžeta moraju plaćati krediti stranim bankama".

Čavić je istakao da će se morati pristupiti štednji da bi se novac obezbijedio za one kojima je najpotrebniji. "Ozbiljnom štednjom moramo vrlo pažljivo da izbalansiramo socijalne potrebe društva", rekao je Čavić.

On je već za narednu godinu najavio budžetska izdvajanja za rast penzija za 10 odsto.

"Davanje jednokratne pomoći potvrđuje moju tvrdnju koju ponavljam cijele godine da možemo sistemski povećati penzije penzionerima za 10 odsto. Današnja isplata je samo potvrda moje tvrdnje", naveo je Čavić.

On je ukazao i na potrebu vrćanja oduzetog prava na garantovanu penziju učesnicima rata.

"Više od 40.000 korisnika, zbog uštede na godišnjem nivou od 40.000.000 KM, ostalo je bez pola ili trećine ili petine penzije. Riječ je isključivo o boračkim kategorijama koje su uživale pravo na garantovanu penziju. Ne može se nijedno pravo oduzeti retroaktivno i ta situacija mora biti ispravljena", rekao je Čavić.

Nosilac kandidatske liste koalicije "NDP Dragan Čavić-NS-SNS-Sloboda" za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice pet Simuna Žakula je kao prioritet budućeg djelovanja najavila reforme ekonomije, pravnog sistema, kao i zdravstva.

Ona kaže da će se zalagati za donošenje zakona o doniranju organa, kao i da, po uzoru na Srbiju, bude formirana komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja s obzirom na sve veći broj malignih oboljenja u Srpskoj.

Predsjednik Napredne Srpske Goran Đorđić kaže da je koalicija "NDP Dragan Čavić-NS-SNS-Sloboda" sastavni dio Saveza za pobjedu i da očekuje ubjedljivu izbornu pobjedu kandidata za predsjednika Republike Srpske Vukote Govedarice i za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kako bi došlo do suštinskih promjena u Republici Srpskoj.

Predizbornoj tribini prisustvovali su kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica, te gradonačelnik Doboja Obren Petrović koji je i nosilac liste SDS-a za Predstavnički dom BiH iz Izborne jedinice dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije