BiH

Čović: Do kraja godine imaćemo Radio-televiziju HB

Čović: Do kraja godine imaćemo Radio-televiziju HB
Foto: Facebook | Čović: Do kraja godine imaćemo Radio-televiziju HB

GRUDE - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kandidat za ovu poziciju na predstojećim izborima, je na predizbornom skupu u Grudama najavio formitanje Radio-televizije tzv. Herceg-Bosne.

Čović je ukratko predstavio Izborni program počevši od privrede kazavši kako danas ne postoji ni jedna opština ili županija gdje žive Hrvati a koja ima deficit u proračunu usprkos dugovima koje smo naslijedili od nekih drugih vlasti.

"Naš program je jasno definirani tako ga s jedne strane čine obaveze gospodarske aktivnosti, razvoj turizma s druge strane prometna infrastruktura, informacijske tehnologije. Sve je to uveznica kojoj trebamo dati novu dimenziju kako bismo imali dovoljno instrumenata za povlačenje poteza u vođenju nove fiskalne problematike koja bi dodatno rasteretila naše gospodarstvo, smanjila sive ekonomije, podizanje plaća", kazao je Čović te se osvrnuo i na demografiju, odnosno porodicu kao osnovnu vrijednost društva ali i boračku populaciju čija je zaštita prava suštinski imperativ.

Kao osnovom za sve prethodne tačke spomenuo je i pravnu državu koja mora zaživjeti ali i zdravstvenu i socijalnu. Jedna od tačaka je i ona koja se posebno bavi obrazovanjem kulturom, medijima.

"Nemamo kanal na hrvatskom jeziku u BiH, ali ćemo do kraja godine imati svakako radio televiziju Herceg-Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes", dodao je Čović zaključivši predstavljanje Programa tačkom o Evroatlantskom putu BiH kazavši kako su Hrvati predvodnici istih te drugog jednostavno nema.

Na koncu je pozvao sveštenike da pozovu na glasanje.

"Katolička crkva, gospodarstvenici, naša mladost, svi smo jedno veliko zajedništvo i nije bitno spominjati za koga da se glasa, samo pozvati ljude da izađu na izbore", zaključio je Čović.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije