BiH

Cvijanović: CIK BiH neozbiljna institucija

Cvijanović: CIK BiH neozbiljna institucija
Foto: N.N. | Cvijanović: CIK BiH neozbiljna institucija

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je obaveza Centralne izborne komisije (CIK) BiH da stvori pretpostavke za normalan i uredan izborni proces, što podrazumijeva da se omogući glasanje svima koji na to imaju pravo i da se uskrati glasanje onima koji na njega nemaju pravo.

Komentarišući tvrdnje glasača u inostranstvu da još nisu dobili glasački materijal i da od CIK-a ne dobijaju odgovor da li će uopšte moći da glasaju, Cvijanovićeva je istakla da je sa sadašnjim sastavom CIK-a problematično sve počevši od njihovog imenovanja.

Cvijanovićeva je podsjetila da su problemi počeli imenovanjem članova CIK-a bez konkursne procedure, preko odgađanje datuma izbora, do priče oko toga kako nema finansija za održavanje izbora.

"Izbori su trebali biti u vrijeme kada je epidemiološka situacija bila daleko povoljnija. Tada smo imali po 20, 30 ili maksimalno 40 zaraženih dnevno, sad imamo 500, 600, 800 ili više zaraženih na dnevnom nivou i sad trebamo da ih održimo", rekla je Cviajnovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je ukazala i na činjenicu da se neko obraća CIK-u, a ne dobija od njih odgovore.

"To pokazuje da su oni jedna neozbiljna institucija. Svaki građanin koji ima pravo glasa, kada se obrati nadležnoj instituciji treba da dobije adekvatan odgovor i da mu se omogući da ispuni svoje Ustavom propisano pravo", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije