BiH

Cvijanović: Mnogo nejasnoća o glasanju, CIK se ograđuje i prebacuje teret

Cvijanović: Mnogo nejasnoća o glasanju, CIK se ograđuje i prebacuje teret
Foto: Srna | Cvijanović: Mnogo nejasnoća o glasanju, CIK se ograđuje i prebacuje teret

PRIJEDOR - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je danas u Prijedoru da ima mnogo nejasnoća kada je riječ o glasanju na predstojećim izborima, te da od Centralne izborne komisije (CIK) BiH očekuje da obezbijedi uslove za održavanje adekvatnog i normalnog izbornog procesa.

"Jedina stvar koja je jasna jeste da je CIK BiH odgodio izbore i nije nam dozvolio da ih održimo kad je epidemiološka situacija bila sasvim u redu. Sada kada je epidemiološka situacija više nego složena i alarmantna i to ne samo kod nas nego svugdje u svijetu, mi treba da održimo te izbore uz vrlo nejasne formulacije, jer se CIK ograđuje od mnogih stvari i prebacuje teret na lokalne strukture vlasti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prijedoru.

Odgovarajući na pitanje o nejasnoćama koje postoje i nakon što je CIK usvojio dopunu Pravilnika o sprovođenju izbora u dijelu koji se odnosi na način glasanja birača koji su kovid pozitivni, Cvijanovićeva je istakla da su neophodne jasne procedure u okviru kojih će svaki građanin moći da glasa.

"Neophodne su jasne procedure u okviru kojih će biti omogućeno da svaki građanin Republike Srpske, a tako i Federacije BiH, može da iskoristi svoje biračko pravo bez obzira da li je bolestan ili nije, da li je zaražen virusom korona ili nije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da od CIK-a očekuje da obezbijedi uslove za održavanje adekvatnog i normalnog izbornog procesa.

"To u krajnjem slučaju jeste njihov zadatak. Ako su se već prihvatili tog posla, onda su trebali na vrijeme da osmišljavaju određene stvari. Teret je ovdje prebačen na nekog drugog, a ne na CIK koji je trebao da bude kreator i organizator i neko ko jasno definiše procedure za sprovođenje izbora", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je njena poruka da se svakom građaninu mora omogućiti da glasa.

"Prema tome, bez obzira da li je on inficiran ili nije i ostaje dakle taj teret da to i odradimo svi zajedno", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije