BiH

Dodik: Ako odustanem, ne može me zamijeniti Ivanić

Dodik: Ako odustanem, ne može me zamijeniti Ivanić
Foto: N.N. | Dodik: Ako odustanem, ne može me zamijeniti Ivanić

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da, ako bude izabran za člana Predsjednistva BiH, a kasnije odluči da pređe na neku drugu funkciju, aktuelni član kolektivnog šefa države, Mladen Ivanić, koji je takođe kandidat za još jedan mandat u tom tijelu, ne bi mogao automatski da ga zamijeni na toj poziciji.

Izbori na svim niovima u BiH biće održani 7. oktobra, a Dodik kaže da, ako bude izabran na tu funkciju neće se igrati izbornom voljom naroda i sigurno neće napustiti članstvo u Predsjedništvu da bi, na primjer, ponovo bio premijer RS o čemu se, inače, u Banjaluci spekuliše.

Za Prvu tv, Dodik je objasnio da čak i ako bi mjesto srpskog člana u Predsjedništvu BiH iz nekog razloga ostalo upražnjeno, na tu poziciju bi bio izabran neko iz reda poslanika vladajuće kolaicije.

"Postoji mogućnost da (na tu poziciju dođe) samo neko od izabranih poslanika za kojeg bi se odlučili Srbi u parlamentu... Ali samo isključivo Srbi. Ivanić, pošto gubi ove izbore neće biti poslanik i neće imati tu priliku, jer bi to mogao biti samo neko od poslanika", naveo je Dodik.

Istakavši da je riječ o dalekoj mogućnosti koja se ni ne razmatra, Dodik ističe da se neće igrati voljom naroda za koju, kako kaže, vjeruje da je na strani vladajuće koalicije.

Neće se, napominje, seliti u Sarajevo ako bude izabran na novu funkciju u Predsjedništvu BiH i ostaće tu gdje jeste jer, kako kaže, odluke mogu da se donose i na daljinu.

Neće, kazao ići da živi u "bliskoistočno Sarajevo", pošto, objašnjava, u Republici Srpskoj Sarajevo dijele na istočno i "bliskoistočno", što je, precizira, ovo potonje u Federaciji BiH, gdje su i sve državne institucije.

Dodik je ponovo optužio Ambasadu SAD i Velike Britanije da prijete ljudima sa njegove liste da će ih, ako glasaju za njega, procesuirati za neke zločine.

"Ta priča američkog predsjednika da se SAD ne miješaju nije tačna jer se Amerika na sve moguće načine, zajedno sa Britanijom, miješa u sve poslove u BiH, pa i u RS", kazao je Dodik.

Već 20 godina se, kaže, miješaju u sve segmente društva.

Traže, ističe, donošenje određenih odluke koje ne odgovaraju RS, predstavljajući ih kao navodni uslov za evropske integracije, pa ih, uz to, još podrži i visoki predstavnik u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije