BiH

Dodik: Problem nezakonit rad CIK-a, a ne ponovno brojanje glasova

Dodik: Problem nezakonit rad CIK-a, a ne ponovno brojanje glasova
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Dodik: CIK nije poštovao zakon, tužićemo ih

BANJALUKA - CIK BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon, izjavio je za RTRS kandidat za predsjednika Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK-a politički motivisana.

Lider SNSD-a i kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije problem ponovno brojanje glasova već što Centralna izborna komisije (CIK) BiH to ne radi u skladu sa zakonom.

"Oni su morali da utvrde prethodne rezultate i daju mogućnosti da se u roku od tri dana eventualno ulože žalbe i da onda odlučuju svemu", rekao je Dodik za RTRS nakon naredbe CIK-a da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta izvrši ponovo brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je CIK izabran nezakonito, istakavši da "niko ovdje nije naivan i da se zna da je CIK politički obojen".

On je dodao da su smatrali da će imati bar malo profesionalnog dostojanstva kod sebe i da će utvrditi preliminarne rezultate i da će onda u skladu sa zakonom reagovati.

"Međutim, i ono malo povjerenja što smo imali, pogaženo je. Uložićemo žalbu na odluku CIK-a Sudu BiH, ako nam i to dozvole. Ako ima i 'P' od pravosuđa morali bi da je ponište, i natjeraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke", pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da je CIK "pao" pod političke uticaje ili ulicu.

"U Sarajevu to vidimo sve češće, kao što je Kristijan Šmit pao pod uticajem ulice u Sarajevu prije nekoliko mjeseci. To i sada isto vidimo", naveo je Dodik.

On je naveo SNSD nema problema sa prebrojavanjem glasova, ali da sada postoji sumnja, te da će sutra na najvišim organima partije imati sastanak i odlučiti kako i šta dalje.

"Ovakva BiH ne treba nikome", zaključio je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH. 

Dodik naglašava da bi ova odluka CIK-a mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju nezavisnost.

"Republika Srpska će ostati mirna i stabilna, zna se ko je pobjednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrazli naš put ka nezavisnosti", zaključio je Dodik za RTRS.

Povezana vijest: CIK donio odluku, ponovo se broje glasovi za predsjednika Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije