BiH

Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali o izborima u BiH

Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali o izborima u BiH
Foto: Ilustracija | Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali o izborima u BiH

NJUJORK - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u utorak na marginama Opšte skupštine UN-a u Njujorku o parlamentarnim izborima u BiH u oktobru, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Dejtonskom sporazumu i odgovarajućim presudama Ustavnog suda BiH.

Razgovarali su i o zagađenju vazduha u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u oktobru sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome što je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

"Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Hina.

Osim toga, razgovarali su i o stanju u Agrokoru, a hrvatska predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru "velikim dijelom riješeno", nakon nagodbe vjerovnika u julu po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 odsto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

"No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama", izjavila je novinarima nakon sastanka.

Dodala je da se priprema uzvratni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije