BiH

Ko su nova lica u Narodnoj skupštini RS?

Ko su nova lica u Narodnoj skupštini RS?
Foto: Arhiva / J. Đurđević | Ko su nova lica u Narodnoj skupštini RS?

BANJALUKA - Desetine novoizabranih poslanika Narodne skupštine RS ranije nismo viđali u skupštinskim klupama, ali je dobar dio njih već poznat po funkcijama koje su do sada obavljali.

Vjerovatno će, kao i do sada, biti i onih koji su izabrani, a neće u parlament zbog zadržavanja stare pozicije ili odlaska na novu, ali će, u svakom slučaju, skupštinski sastav biti veoma zanimljiv.

Posljednji dostupni izborni rezultati potvrdili su i ranije da će SNSD u parlamentu RS imati najviše mandata.

Neke od njih ranije nismo viđali u skupštinskim klupama. U pitanju su Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, Slobodan Javor, Dražen Vrhovac, Darko Tomaš (načelnik Prnjavora), Saša Popović, Ognjen Žmirić, Mara Milošević, Aleksandar Subotić, Nedeljko Ćorić, te Milutin Tasovac.

U NS RS bi iz SNSD-a, prvi put, trebalo da uđu i Ljubomir Mrda, direktor "Elektrodistribucije" Pale, i Pero Petrović, delegat u Vijeću naroda RS, te Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Osim njih, SNSD će imati i poslanike koji su to bili i u mandatu na izmaku ili u nekim od ranijih. U pitanju su, između ostalih, Gordana Tešanović, direktor Doma zdravlja Banjaluka, te visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, koji se iz Sarajeva, gdje je obavljao niz funkcija, vraća u skupštinske klupe u grad na Vrbasu.

Boje SNSD-a u parlamentu Srpske trebalo bi da zastupa i aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim Igor Žunić, koji je već bio poslanik, baš kao i Goran Jerinić, Milica Lovrić, Obren Marković, Dušica Šolaja i Ilija Tamindžija.

Svoje mjesto u Narodnoj skupštini RS osvojili su i aktuelni gradonačelnik Zvornika, SNSD-ov Zoran Stevanović, koji je u parlamentu Srpske već sjedio, baš kao i Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

"Novajlije" u NS RS ima i SDS. Iz te stranke u skupštinske klupe prvi put sjedaju Milan Tubin, Željko Babić, Zoran Vidić, Nebojša Marić, Danijel Jošić, Darko Mitrić, Nebojša Vukanović, kao i Darko Babalj, koji je bio delegat u Domu naroda BiH, ali sada ide u NS RS.

Osim njih, u redovima SDS-a ima i poslanika koji su to i ranije bili, a u pitanju su Branko Butulija, Kostadin Vasić, Tomica Stojanović, Davor Šešić, te Miladin Stanić.

Iz DNS-a su potvrdili da su izbornim rezultatima zadovoljni, a pored nekih već provjerenih imena, u NS RS će imati i ljude koji ranije nisu bili narodni poslanici. Riječ je o aktuelnom ministru prosvjete i kulture Danetu Maleševiću, uspješnom bankaru Milanu Radoviću, te Đorđu Popoviću, Aci Stanišiću, Dušku Miletiću, te Slavku Dangubiću, izvršnom direktoru za ekonomske poslove u "Elektro-Hercegovini".

DNS-ovi Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik NS RS, te raniji poslanici Duško Ivić, Slavko Gligorić, Milan Dakić i Spomenka Stevanović, ponovo su osvojili mandat.

I Socijalistička partija ima nove snage u parlamentu Srpske - Gorana Selaka, direktora Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, Ristu Marića, direktora "Šuma Srpske", te Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a novajlije su i Savo Vujić, te Maksim Skoko.

Društvo u NS RS trebalo bi da im pravi stranački kolega i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

U ime PDP-a, nova lica u Skupštini su Dalibor Grabež, te budući najmlađi poslanik Draško Stanivuković, kao i njegov stranački kolega Igor Crnadak, aktuelni ministar inostranih poslova BiH. PDP-ov kadar Milan Švraka i Milenko Vićanović ranije su bili poslanici, a ponovo su osvojili mandat.

Lider NDP-a Dragan Čavić ponovo će imati priliku da stane za skupštinsku govornicu. Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka, izabrana je za poslanika prvi put.

Koaliciju "Zajedno za BiH" u NS RS će predstavljati Edin Ramić i Senad Bratić, koji već imaju iskustva u parlamentu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije