SP Qatar 2022.

BiH

Počelo glasanje, budite uz naš portal u izbornoj noći

Počelo glasanje, budite uz naš portal u izbornoj noći
Foto: Arhiva | Počelo glasanje, budite uz naš portal u izbornoj noći

BANJALUKA - Biračka mjesta na opštim izborima u BiH otvorena su u sedam časova.

Pravo glasa na predstojećim opštim izborima ima 3.368.666 glasača i moći će da ga ostvare na 5.903 biračka mjesta, i to na 5.418 redovnih, sedam biračkih mjesta u odsustvu, zatim na 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, dok će operativna biti 352 mobilna tima.

U diplomatskokonzularnim predstavništvima u 15 država biće otvoreno 21 biračko mjesto.

Na glasačkim listama nalazi se 7.258 kandidata, i to za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 10, za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 752, dok se za mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bori 1.230 kandidata. Za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske boriće se 1.429 kandidata, a za predsjednika, odnosno dva potpredsjednika 31 kandidat.

Za ulazak u jednu od 10 skupština kantona u Federaciji BiH boriće se 3.806 kandidata.

Glasači će da izaberu 518 funkcionera, i to tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 98 poslanika u Parlamentu Federacije BiH, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika Republike Srpske i dva potpredsjednika.

Glasači će moći i birati 30 poslanika u Unskosanskom kantonu, 21 poslanika u Posavskom, 35 poslanika u Tuzlanskom, 35 poslanika u Zeničkodobojskom, 25 u Bosanskopodrinjskom, 30 u Srednjobosanskom, 30 u Hercegovačkoneretvanskom, 23 u Zapadnohercegovačkom kantonu, 35 u Kantonu Sarajevo i 25 poslanika u Kantonu 10.

Reporteri "Nezavisnih novina" će, nakon što se birališta zatvore u 19 časova, na licu mjesta prikupljati najsvježije informacije o plasmanu kandidata na opštim izborima.

Posjetiocima portala www.nezavisne.com, iz minuta u minut, donosimo atmosferu iz izbornih štabova, ali i prognoze s terena.

Budite prvi do kojih će dolaziti najrelevantnije informacije u odlučujućoj noći.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije