BiH

Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike

Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike
Foto: Ilustracija | Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike
Srna

SARAJEVO - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK), Misija OEBS-a u BiH i Savjet Evrope apeluju da političari u BiH predizbornu kampanju, koja je počela danas, vode bez negativne, neodgovorne i retorike podjela.

Oni su poručili političarima da se fokusiraju na pitanja koja su značajna za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije, saopšteno je iz OHR-a. 

"Prvi je dan zvanične kampanje za ovogodišnje opšte izbore u BiH. Izbori su osnovni aspekt demokratije u kojem će građani BiH ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije", navodi se u saopštenju. 

Iz PIK-a, OEBS-a i Savjeta Evrope ističu da je na Reformskoj agendi postignut određeni napredak, ali da drugi važni izazovi ostaju, te dodaju da se na tim izazovima treba raditi poslije izbora, a u predizbornoj kampanji im treba pokloniti pažnju. 

"Izbori moraju biti slobodni i fer. Vlasti BiH na svim nivoima, političke stranke i kandidati moraju obezbijediti integritet i bezbjednost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim posmatračima izbora treba omogućiti da svoje dužnosti nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati", ističe se u saopštenju. 

Oni su pozvali građane BiH sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. oktobra izaći na izbore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije