BiH

Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike

Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike
Foto: Ilustracija | Predstavnici međunarodnih organizacija: Kampanju voditi bez neodgovorne retorike
Srna

SARAJEVO - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK), Misija OEBS-a u BiH i Savjet Evrope apeluju da političari u BiH predizbornu kampanju, koja je počela danas, vode bez negativne, neodgovorne i retorike podjela.

Oni su poručili političarima da se fokusiraju na pitanja koja su značajna za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije, saopšteno je iz OHR-a. 

"Prvi je dan zvanične kampanje za ovogodišnje opšte izbore u BiH. Izbori su osnovni aspekt demokratije u kojem će građani BiH ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije", navodi se u saopštenju. 

Iz PIK-a, OEBS-a i Savjeta Evrope ističu da je na Reformskoj agendi postignut određeni napredak, ali da drugi važni izazovi ostaju, te dodaju da se na tim izazovima treba raditi poslije izbora, a u predizbornoj kampanji im treba pokloniti pažnju. 

"Izbori moraju biti slobodni i fer. Vlasti BiH na svim nivoima, političke stranke i kandidati moraju obezbijediti integritet i bezbjednost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim posmatračima izbora treba omogućiti da svoje dužnosti nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati", ističe se u saopštenju. 

Oni su pozvali građane BiH sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. oktobra izaći na izbore.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije