BiH

UŽIVO: I Trivićeva i Dodik proglasili pobjedu

UŽIVO: I Trivićeva i Dodik proglasili pobjedu
Foto: Velibor Tripić/Dražan Pozderović | Zatvorena biračka mjesta, ostanite uz naš portal u izbornoj noći

BANJALUKA - Biračka mjesta na opštim izborima u BiH zatvorena su u 19 časova, osim onih na kojima se jutros kasnilo sa otvaranjem.

Reporteri "Nezavisnih novina" su na licu mjesta i prikupljaju najsvježije informacije o plasmanu kandidata na opštim izborima.

Posjetiocima portala www.nezavisne.com iz minuta u minut donosimo atmosferu iz izbornih štabova, ali i prognoze s terena.

Budite prvi do kojih će dolaziti najrelevantnije informacije u odlučujućoj noći.

02.30 - Dodik proglasio pobjedu

Lider SNSD-a i kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik proglasio je pobjedu.

01.00 - Dodik: Velika pobjeda SNSD-a 

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i kandidat ove stranke za predsjednika Republike Srpske, rekao je da je SNSD postigao maksimalan rezultat.

On je rekao da je nepobitno da je Željka Cvijanović član Predsjedništva BiH, te da je prednost nedostižna kada je riječ o predsjedniku Republike Srpske.

On je rekao da nema sumnje da bude ugrožen rezultat za predsjenika Republike Srpske, ali da će sačekati još da to i ozvaniče.

U ovom trenutku što se tiče Narodne skupštine RS. kako je naveo, SNSD ima više glasova nego sve partije zajedno.

"Imamo s druge strane neozbiljne ljude", rekao je Dodik misleći na PDP. 

Takođe, rekao je da se što se njega tiče da je pobijedio ali da će sačekati još malo da to proglase.

On je naglasio da očekuje da će razlika između njega i njegovog protivkandidata biti oko 40.000 glasova.

On je rekao da se radi o velikoj pobjedi SNSD-a. Opširnije pročitajte OVDJE.

00.45 Kovačević: Trivićeva i Borenović izgubili kredibilitet

Radovan Kovačević portparol SNSD komentarišući proglašenje pobjede Trivićeve rekao je da su ona i Borenović izgubili svaki kredibilitet.

On je rekao da u ovom trenutku na prebrojanih 73 posto glasova Dodik ima 213.000, a Trivićeva  180.000 te da je svima koji se razumiju matematiku jasno da je ta prednost nedostižna.

00.29 - U SNSD-u počeli sa slavljem

Dok se očekuje obraćanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a i Željke Cvijanović, u SNSD-u počeli su sa slavljem.

00.20 - Jelena Trivić proglasila pobjedu za predsjednika RS

Jelena Trivić proglasila je pobjedu za predsjednika RS.

Ona je istakla da "kao što sam mnogo puta rekla ovo ne treba da bude moja lična pobjeda, nego pobjeda za RS".

"Ono sto građani RS od mene mogu očekivati ja jesam Srpkinja, ali biću predsjednica svih građana RS", rekla je Trivićeva.

"Pod zastavom RS ima mjesta za sve", rekla je ona.

Dodala je da će pratiti nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i "nikad neće uraditi ono što je je Milorad Dodik radio sa Zoranom Milanovićem".

"BiH može da opstane samo na bazi kompromisa i konsenzusa", naglasila je Trivićeva.

Kako je rekla narod RS nestaje," Srpska će biti ponosna i vječna samo ako nas bude više. Nikakva Jelena nikakav pojedinac, samo narod RS".

Najavila je konačan obračun s kriminalom i korupcijom i dodala da su mir i obračun s kriminalom i korupcijom nacionalni interes.

00.16 - Dodik i Cvijanovićeva stigli u štab SNSD-a

U ovom trenutku u Glavni izborni štab SNSD-a stigli su  Milorad Dodik, predsjednik ove stranke i Željka Cvijanović, sada već član Predsjedništva BiH.

Uskoro se očekuje obraćanje Dodika i Cvijanovićeve.

00.01 PDP: Trivićeva će biti predsjednica RS; Kovačević: Rano za proglašenje pobjede

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da će njegova partijska koleginica Jelena Trivić biti predsjednica Srpske.

Prema njegovim riječima, to bazira na 72,3 odsto prebrojanih glasova, odnosno njih 461.825.

Borenović tvrdi da Trivićeva ima 11.200 glasova u prednosti naspram protivkandidata Milorada Dodika.

"Trivić ima 51,2 odsto, a Dodik 48,7 odsto", rekao je Borenović.

Najavio je da će za 20 minuta Trivićeva da se obratiti građanima RS.

 Radovan Kovačević portparol SNSD rekao je da razmišljaju zbog čega iz PDP izlaze sa netačnim podacima.

"Podaci jasno pokazuju kakvo je stanje", rekao je Kovačević ističući da još nije vrijeme da proglase pobjedu za predsjednika Republike Srpske, navodeći da sve ide ka tome da će Milorad Dodik biti predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da će Željka Cvijanović definitivno biti član Predsjedništva BiH.

On je rekao da Dodik u ovom trenutku ima preko 170.000 glasova, a Trivićeva 150.000, podsjećajući da je na izborima 2018. godine do jedan sat iza ponoći PDP tvrdio da je pobijedio, a na kraju se ispostavilo da je izgubio sa 80.000 glasova.

23.53 Borenović: Trivićeva će biti predsjednik Srpske

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da će njegova partijska koleginica Jelena Trivić biti predsjednica Srpske.

23.31  Izetbegović priznao poraz

Jedanaest naprema jedan je bilo ipak bilo previše. Da ih je bilo devet ja bih pobijedio, ali ovako nisam mogao, rekao je večeras Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije priznavši tako poraz od Denisa Bećirovića, kandidata ujedinjene opozicije, u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Opširnije na LINKU.

23.29. Šarović priznao potaz

Mirko Šarović, kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik ove stranke, rekao je da na osnovu 49 odsto prebrojanih Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a za Predsjedništvo BiH, vodi u odnosu na njega za oko 50.000 glasova i to je ozbiljna i vrlo nedostižna razlika. Opširnije na LINKU.

22.45 Demokratska fronta: Komšić je pobjednik

U Demokratskoj fronti su proglasili pobjedu svoga kandidata i lidera Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

22:37 - Nikšić proglasio Bećirovića za pobjednika

Nermin Nikšić, predsjednik SDP, rekao je da je Denis Bećirović novi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Opširnije pročitajte OVDJE.

22.35 Kovačević: Cvijanović novi član Predsjeništva BiH, trendovi za Dodika pozitivni

Radovan Kovačević portparol SNSD rekao je da su stvari potpuno jasne i da je Željka Cvijanović novi član Predsjedništva BiH.

On je rekao da su trendovi za predsjenika Republike Srpske isto pozitivni kada je riječ o Miloradu Dodiku ali da se podaci još prate.

22.31 Radović priznao da Cvijanovićeva vodi

Milan Radović, potpredsjednik SDS-a, rekao je da je ova stranka obradili smo 36,7 odsto glsačkih listića i  Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, ima ubjedljivu razliku u odnosu na njihovog protiv kandidata Mira Šarovića. Opširnije na LINKU.

22.25 Kovačević: Opozicija neodgovorna

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, je pozvao opoziciju da ne manipuliše rezultatima glasanja na opštim izborima u BiH i ne bude neodgovorna prema građanima Republike Srpske. Opširnije na LINKU.

22.03 Cvijanovićeva, Bećirović i Komšić pred vratima Predsjedništva BiH

Prema rezultatima izbora kojim raspolažu stranke, u Predsjedništvo BiH, skoro pa sigurno, sjedaju Željka Cvijanović,  Denis Bećirović i Željko Komšić.

Sve ukazuje na to da će Cvijanovićeva odnijeti pobjedu za srpskog člana Predsjednitšva.

Kada je o FBiH riječ, po svemu sudeći, bošnjački član Predsjedništva biće Bećirović, a Komšić ostaje u fotelji kao hrvatski član Predsjedništva.

21.58 Borenović: Jelena Trivić vodi

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da Jelena Trivić, kandidat te stranke za predsjednika RS, vodi u odnosu na njenog protiv kandidata Milorada Dodika. Opširnije na OVOM LINKU.

21.24 Arnautović: Ukupan odziv 50 odsto

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kaže da je ukupan odziv birača na današnjim izborima iznosio 50 odsto, sa redovnih biračkih mjesta, ne računajući lokacije sa kojih rezultati još nisu stigli.

21.00 Vuković: Trivićeva ima pozitivan trend u Banjaluci i Bijeljini

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP i šef kampanje Jelene Trivić, kandidata te stranke za predsjednika RS, je rekao da svi trendovi pozitivni za Trivićevu kad je u pitanju Izborna jedinica (IZ) 3, odnosno Banjaluka, IZ 6 odnosno Bijeljina, i IZ 9 Hercegovina, ali i nekoliko opština u IZ 4 odnosno Posavina.

20.42 Tijesna trka između Izetbegovića i Bećirovića

Tijesna trka se vodi između Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, pokazuju prvi nezvanični rezultati koji stižu iz izvora ovih stranaka.

20.22  Dodik se oglasio na "Twitteru"

Kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da od 5.000 prebrojanih glasačkih listića ima prednost od 2.200 glasova. Opširnije pročitajte OVDJE.

20.18 Crnadak: Prvi rezultati već zadali pravac o izboru za predsjednika RS

"Prvi rezultati zadaje pravac koji je ne nepromjenji i nepovratan kad je riječ o izboru za predsjednika RS", rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP.

20.15 Savić: Izlaznost u 35 opština je 54,5 odsto

Rado Savić, šef Glavnog izbornog štaba SDS-a, rekao je da po njihovim podacima izlasnost u 35 opština je 54,5 odsto.

20.00 U Ambasadi BiH u Srbiji glasalo 44,5 odsto birača

Biračko mjesto u Ambasadi BiH u Srbiji zatvoreno je u 19.00 časova, a na biralište je izašlo 44,5 odsto prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva na izborima u BiH, rekao je Srni predsjednik Biračkog odbora Oliver Mićić.

19.46 Sajić: Produženo glasanje u Minhenu

Biračko mjesto u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu još nije zatvoreno, a nakon konsultacija sa Centralnom izbornom komisijom BiH odlučeno je da izborni proces bude nastavljen, izjavila je večeras Srni generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

"Ispred Generalnog konzulata još je oko stotinu ljudi i očekujemo da će glasanje biti završeno za dva do dva i po časa. Do 19.00 časova gasalo je više od 570 lica od 1.006, što je 57 odsto, rekla je Sajićeva.

19:45 - Koalicija "Pod lupom": Do 16.30 časova na birališta izašlo 40,1 odsto

Koalicija "Pod lupom" objavila je da je do 16.30 časova na birališta izašlo 40,1 odsto građana s pravom glasa.

19.43 - Rogić: Izborni dan protekao uspješno

Izborni dan u BiH protekao je uspješno, rekao je večeras član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vlado Rogić.

Rogić je rekao da su članovi CIK-a zadovoljni tokom izbornog procesa i svim onim što se događalo na biračkim mjestima u BiH.

"Ako uzmemo u obzir desetak vanrednih situcija o kojima smo informisani koji mogu u jednom slučaju biti krivično djelo, a u ostalih osam ili devet samo narušavanje javnog reda i mira, možemo reći da je izborni dan protekao uspješno", rekao je Rogić.

On je naveo da će se kompletna slika o izborima stvoriti kada se prikupe svi podaci iz gradskih i opštnskih izbornih komisija te od domaćih i međunarodnih posmatrača, kojih je na ovim izborima bilo 60.000.

Rogić je napomenuo da je CIK za sada primio 25, kako je rekao, ozbiljnih prigovora za kršenje izborne tišine i 35 prijava o ozbiljnim povredama biračkog procesa, koje će biti prosuirane i obrađene.

On je kao najteži slučaj naveo jedno biračko mjesto u Novom Gradu, te naveo da CIK zbog toga, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, najvjerovatnije sutra održati sjednicu i donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu. 

19.40 Šmit nameće izmjene Izbornog zakona

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, trebao bi večeras da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz diplomatskih krugova. Opširnije na OVOM LINKU.

19.20 Kovačević: SNSD će odnijeti pobjedu na svim nivoima

Radovan Kovačević, portparol SNSD-, rekao je da je Republika Srpska pokazala svoj demokratski kapacitet te da su opozicione stranke cijeli dan pokušavale da izazovu incidente, ali da će SNSD odnijeti pobjedu na svim nivoima. Opširnije na OVOM LINKU.


Pravo glasa imalo je 3.368.666 osoba, koje su birale 518 funkcionera.

Na glasačkim listama nalazilo se 7.258 kandidata, i to za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 10, za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 752 i za Predstavnički domu Parlamenta FBiH 1.230 kandidata. Za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske borilo se 1.429 kandidata, a za predsjednika, odnosno dva potpredsjednika 31 kandidat.

Za ulazak u jednu od 10 skupština kantona u Federaciji BiH trkalo se 3.806 kandidata.

Glasači će da izaberu 518 funkcionera, i to tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 98 poslanika u Parlamentu Federacije BiH, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika Republike Srpske i dva potpredsjednika.

Glasači su birali i 30 poslanika u Unskosanskom kantonu, 21 u Posavskom, 35 u Tuzlanskom, 35 u Zeničkodobojskom, 25 u Bosanskopodrinjskom, 30 u Srednjobosanskom, 30 u Hercegovačkoneretvanskom, 23 u Zapadnohercegovačkom kantonu, 35 u Kantonu Sarajevo i 25 u Kantonu 10.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije