Društvo

Civilna zaštita u Sarajevu upozorila na mogućnost novih poplava

Civilna zaštita u Sarajevu upozorila na mogućnost novih poplava
Foto: Vlada Kantona Sarajevo | Civilna zaštita u Sarajevu upozorila na mogućnost novih poplava

Sarajevo - Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od novih poplava.

Kako navode, s obzirom da se u narednom periodu 8. i 9. novembra, a prema vremenskim prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na području Kantona Sarajevo očekuju nove kišne padavine, koje mogu dodatno usložiti trenutnu situaciju, preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima, da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina. Takođe, preporučuje se da pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine.

Na taj način će se, kako navode iz Operativnog centra KUCZ, stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

"Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina", ističu iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite.

Danas se na širem području Kantona Sarajeva bilježi blago opadanja vodostaja rijeka koje su se u petak i subotu izlile iz svojih korita i poplavile nekoliko naselja. Najviše su bile ugrožene opštine Ilidža, Novi Grad Sarajevo, te Istočna Ilidža.

Dan u Sarajevu protiče bez padavina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije