Gradovi

Gagović: Pola miliona KM štete samo na infrastrukturnim objektima u Trnovu

Gagović: Pola miliona KM štete samo na infrastrukturnim objektima u Trnovu
Foto: Vedran Radenović/Arhiva | Gagović: Pola miliona KM štete samo na infrastrukturnim objektima u Trnovu

​TRNOVO - Poplave su opštini Trnovo samo na infrastrukturnim objektima prouzrokovale štetu od oko pola miliona KM, dok bi konačna procjena trebalo da bude poznata tokom sedmice, rekao je Srni načelnik Trnova Dragomir Gagović.

Gagović je naveo da je do sada posao završila samo komisija koja radi na utvrđivanju i procjeni štete koje su poplave i klizišta prouzrokovale na infrastrukturnim objektima, te da bi ona bila i veća da Civilna zaštita nije pet dana radila na uklanjanju naplavina - pijeska, šljunka, drveća.

"Komisija koja radi procjenu štete kada su u pitanju individualna domaćinstva, uključujući objekte i poljoprivredne površine, trebalo bi da do četvrtka završi svoj posao, a sutra bi trebalo da bude završena procjena štete na električnim vodovima", dodao je Gagović.

On je dodao da opština radi sanaciji, da su angažovani bageri i kamioni, ali da nije poznato koliki će troškovi biti, napomenuvši da su velike površine obradivog zemljišta u Mjesnoj zajednici Kijevo ostale pod pijeskom poslije povlačenja Željeznice u korito, što ne može biti očišćeno bez mehanizacije.

"Što se tiče uređenja korita Željeznice i potoka, pitanje je da li ćemo stići prije zime završiti", rekao je Gagović, podsjećajući da su bujice odnijele nekoliko manjih mostova.

Načelnik je podsjetio da je magistralni put ka Sarajevu u funkciji, ali da postoje dvije kritične tačke, u blizini hidroakumulacionog jezera, koje su obilježene signalizacijom, i čija će sanacija biti otežana činjenicom da je ispod puta provalija, ali i jer su uz saobraćajnicu provedene vodovodne cijevi.

"U Krupcu `Romanija putevi` saniraju oštećenja i to bi trebalo za dva-tri dana da bude gotovo", dodao je Gagović.

On je naveo da su lokalni putevi, koji su takođe pretrpjeli štetu usljed velikih padavina i klizišta koja su se potom pojavila, u nadležnosti opštine.

"Nešto opština, nešto lokalno `Šumarstvo` nastojaćemo da to saniramo što prije", rekao je Gagović, procjenjujući da je za uklanjanje posljeica poplavai klizišta potreban još mjesec dana, ako to dozvole vremenski uslovi.

Obilna kiša koja je padala na području Sarajevsko-romanijske regije prouzrokovala je u noći između 4. i 5. novembra bujice i izlivanje vodotokova u Trnovu i Istočnoj Ilidži, a potom su se pojavila i klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije