Društvo

Stanje u poplavljenim područjima stabilno

Stanje u poplavljenim područjima stabilno
Foto: Fena | Stanje u poplavljenim područjima stabilno

SARAJEVO - Stanje u poplavljenim područjima u sarajevskoj opštini Ilidža zasad je stabilno, ali je kantonalna Uprava civilne zaštite i dalje u pripravnosti zbog trenutnih i najavljenih padavina.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić rekao je za federalne medije da ekipe raščišćavaju ulice kako bi u narednim danima komisije na terenu utvrdile štetu.

On kaže da će danas u 10.00 časova biti održana sjednica Štaba civilne zaštite, kojoj će prisustvovati i direktori kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava u mjesnim zajednicama Donji Kotorac, Butmir, Otes, Osijek, Blažuj i Vreoce.

U ovoj opštini u noći sa 4. na 5. novembar, usljed velikih padavina, došlo je do izlivanja rijeke Željeznice.

Nakon nedjelje bez padavina u Jablanici u ponedjeljak opet pada kiša, ali situacija je stabilna i sve je pod kontrolom, rekao je za Fenu pomoćnik načelnika Službe za civilnu i protivpožarnu zaštitu Opštine Jablanica Omer Nezirić.

"Radimo na pročišćavanju na mjestima gdje je ostalo zatrpano od prethodnih dana, pokušavamo se osigurati koliko je moguće, a hoće li biti nekih problema i hoće li se pojaviti neka nova klizišta ako kiša nastavi padati, to ne može nitko predvidjeti", rekao je Nezirić.

Dodao je kako su putevi u Jablanici prohodni, te da ima i struje i vode.

Meteorolozi su za danas i sutra najavili nove padavine. Prognozirana količina padavina širom zemlje je između 15 i 30 litara po metru četvornom, lokalno do 45 litara.

Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od srijede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije