Društvo

Sarajevo se i dalje bori sa poplavama, višemilionska šteta

Sarajevo se i dalje bori sa poplavama, višemilionska šteta
Foto: Vedran Radenović | Sarajevo se i dalje bori sa poplavama, višemilionska šteta

SARAJEVO - Iako je stanje bolje u odnos na petak i kiša u Sarajevu trenutno ne pada, pojedini dijelovi i dalje su pod vodom. Jaka kiša koja je padala i protekle noći i dalje stvara velike probleme sa poplavama na širem području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Situacija je najkritičnija na području opština Ilidža, Istočna Ilidža i Novi Grad Sarajevo. Najviše su pogođena naselja Otes, Osjek, Rajlovac, Sokolović Kolonija.

Stanovnici Otesa koji su noć proveli u strahu, ponovo su dobili električnu energiju. Na terenu su i dalje sve raspoložive snage policije, Civilne zaštite i vatrogasne brigade. Voda se djelimično povlači, ali je stanje i dalje teško.

Vedran Radenović
Vedran Radenović

U naselje Rječica kod Rajlovca još uvijek nema struje.

"Naselje je poplavljeno. Jutros sam otišla na posao pješke preko brda. Moja kuća nije ugrožena jer je na visini. Većina je poplavila. Sada se vraćam kući. Ne znam kakvo je stanje. Koristimo agregat", kaže Sanida iz Rječice.

Vedran Radenović
Vedran Radenović

Tokom jučerašnjeg dana i noći teren su obišli i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, opština i Grada Istočnog Sarajeva. Pogođenim u poplavama obećana je pomoć u saniranju štete koja će kako kaže premijer Kantona Sarajevo Edin Forto biti višemilionska.

Na terenu su građevinske mašine koje na mjestima ugroženim udarima vode konstantno vrše nasip čvrstim materijalima.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica poručio je da sarajevska policija ostaje u punoj pripravnosti kako bi se zaštitili građani i njihova imovina u područjima ugroženim poplavama.

"Veći broj policijskih službenika i policijskih patrola, te pripadnika jedinice za posebne namjene Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će se staviti na raspolaganje građanima na područjima koja su ugrožena poplavama", navodi ministar Katica i dodaje:

"Posebna pažnja je posvećena područjima na kojima je bilo došlo do nestanka električne energije. Prema procjeni policijskih službenika bilo je potrebno dodatno osigurati prisustvom policijskih službenika, radi poduzimanja preventivnih mjera, odnosno sprečavanja krivičnih djela i prekršaja, osobito s ciljem zaštite imovine građana koji su napustili svoje domove".

Putna komunikacija iz Sarajeva do Trnova koja je juče bila u prekidu danas je ponovo u funkciji.

"Stanje je danas dosta stabilnije u Trnovu. Voda se povlači. Nadamo se da će tako nastaviti. Zadnjih dva dana samo gledamo u nebo. Štete su velike. Jednom stočaru u Trnovu je stradalo preko 100 ovaca. Mislim da i najstariji mještani ovog kraja ne pamte ovakve poplave", rekao je za Nezavisne, stanovnik Trnova, gdje je proglašeno vanredno stanje, te i dalje nema pitke vode.

Pod vodom je i dalje velika trafostanica u sarajevskom naselju Reljevo, ali su Elektrodistribucije naveli da su uspjeli preko manjih trafostanica pustiti struju svim domaćinstvima.

Kada je riječ o centralnim dijelovima Sarajeva vodostaj Miljacke je takođe idalje visok, ali nema opasnosti od izljevanja.

Voda se povukla iz većeg dijela naselja Otes, gdje je u petak vršena evakuacija stanovništva zbog izlijevanja rijeke Željeznice. Situacija je dosta bolja i trenutno se vrši čišćenje terena i saniranje štete.    

Vedran Radenović
Vedran Radenović

U Rajlovcu je još uvijek pod vodom veliki broj kuća i industrijskih postrojenja. Tokom noći vršeno je proširivanje korita rijeke Bosne u dijelovima Rajlovca kako bi se voda mogla povući.

Iako je situacija nešto bolja nego juče i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine, vodostaji su i dalje ekstremno visoki. Rijeka Bosna se izlila na području Kaknja i Zenice. Situacija se smiruje u Hercegovini, ali je konjičko naselje Hotovlje i dalje odsječeno od grada. Stanovnici tog područja su evakuisani i privremeno boravili u lokalnoj džamiji. Iz Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su da nema ljudskih žrtava, a brojne spasilačke ekipe su na terenu.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije