Društvo

Poplave u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane, ugrožene desetine kuća

Poplave u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane, ugrožene desetine kuća
Foto: Vedran Radenović | Nevrijeme napravilo haos u Sarajevu: Vatrogasci evakuišu građane, ugrožene desetine kuća

SARAJEVO - Kiša koja je padala tokom noći napravila je velike probleme u Kantonu Sarajevo, poplavljen je veći broj naselja i saobraćajnica.

Na terenu su ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija i vatrogasci.

Iz policije kažu da nemaju informacija o nastradalima, samo o materijalnoj šteti.

Osim što su poplavljene saobraćajnice, mnoga naselja su pod vodom i bez struje, a došlo je i do odrona te obustave saobraćaja.

Mediji prenose da su zbog obilnih padavina i izlijevanja potoka i rječica, kuće poplavljene u mnogim mjestima u Sarajevu i okolini.  Probleme su napravile rijeke Željeznica i Tilava pa se tako velika količina vode izlila u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac i drugim mjestima.

U ovim naseljima građani nemaju struje ni, kako kažu, mogućnost da bilo šta saniraju. Mnogima su ugrožene i domaće životinje koje uzgajaju.

Voda je i na glavnim, kao i sporednim saobraćajnicama u Sarajevu, a trolejbuski saobraćaj prema Dobrinji je obustavljen. 

Kako su rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

"Ekipe su na terenu, evakuiraju ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže", kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Takođe i u drugim dijelovima Kantona Sarajevo ima problema. U Dobroševičkoj se izlila rijeka Bosna, a, kako je rečeno, na ulicama ima automobila u vodi koji su se zaglavili.

"Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati čekati", kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija.

"Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo", kazao je Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije