Društvo

Nijednom novinaru ne smije faliti ni dlaka sa glave

Nijednom novinaru ne smije faliti ni dlaka sa glave
Foto: N.N. | Nijednom novinaru ne smije faliti ni dlaka sa glave

BANJALUKA - Nijednom novinaru ili aktivisti ne smije da padne ni dlaka sa glave zbog stvorene atmosfere linča prema svima koji su protiv kriminalizacije klevete u Srpskoj. Pređene su sve granice.

Poručila je to danas novinarska zajednica nakon što je zasad nepoznati vandal, veče ranije, u banjalučkom naselju Starčevica oštetio, odnosno izgrebao folksvagen Nikole Morače, novinara "EuroBlica" i portala "Srpska Info", rendž rover Aleksandra Trifunovića, urednika portala "Buka", te reno i tojotu, vlasništvo tog portala.

Njihove kolege, brojni zvaničnici, kao i cjelokupna javnost, očekuje od policije i tužilaštva da što prije utvrde ko je u srijedu, oko 23 sata, sa svih strana oštetio lim četiri automobila, pa je tako na Moračinom na haubi urezano slovo "w", dok je na Trifunovićevom, osim ogrebotina, urezan i muški polni organ. I sve se to dešavalo iako je okolo mnogo kamera, koje su i snimile napadača.

Iz Policijske uprave Banjaluka kažu da preduzimaju sve neophodne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja oštećenja četiri vozila u banjalučkom naselju Starčevica.

Morača, kojem je nedavno oduzet i deponovan mobilni telefon, a njemu dat status osumnjičenog, rekao je juče da je policija izuzela preksinoćne snimke te je u toku istraga, a očekuje da ona bude prioritet.

Govoreći o pozadini napada, naveo je dešavanja kada je saslušavan te najavljene izmjene zakona kojim se kriminalizuje kleveta, ali je podsjetio i na izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika u kojoj su "novinari proglašeni spodobama". 

"Osjećam ugroženost porodice, tu su troje djece i supruga. Ja se iskreno nadam da će policija uhvatiti ovu osobu vrlo brzo. Nisu me pitali želim li policijsku zaštitu, ali jesu da li se osjećam ugroženo. Rekao sam da se osjećam ugroženo", kaže Morača.

Trifunović je istakao da je do napada došlo ispred stana u kojem živi, a sve je prvo juče ujutru primijetila njegova desetogodišnja kćerka kada ju je vozio u školu. Ističe da se osjeća uznemireno.

"Ja ne okrivljujem nikoga, ali je stvorena atmosfera i otvoren je lov na novinare, u smislu da novinarima može bilo ko bilo šta da uradi, bez motiva", kaže Trifunović.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, ocjenjuje da je u Srpskoj stvorena atmosfera linča, novinari se targetiraju. Ocjenjuje i da je Dodik "spodobama" označio stotine novinara koji se bore protiv kriminalizacije klevete.

"Novinari, medijska zajednica, aktivisti u Srpskoj će smatrati direktno odgovornim Dodika i ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana ukoliko jednom novinaru ili aktivisti padne dlaka sa glave zbog stvorene atmosfere linča prema svima koji su protiv kriminalizacije klevete", rekao je Vukelić. 

Vukelić je naveo da traži od njih da "shvate u kakvu su nas situaciju doveli, da se prizovu svi zajedno pameti i kažu da je ovo otišlo predaleko".

Dodik je, sa druge strane, rekao da se neće odustati od namjere da se kriminalizuje kleveta, ali da podržava da se o ovom sprovede široka javna rasprava.

"Da se održi javna rasprava koja će trajati 60 dana u Srpskoj, na kojoj će svi moći da se referiraju o tom pitanju, a ne da će Republici Srpskoj prirediti ulicu, ili ono čime već prijete", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a, poručujući da osuđuje događaj u Banjaluci u kome su "išarani" automobili novinarima.

Koalicija koju predvodi SNSD, dodao je, apsolutno osuđuje uznemiravanje novinara. 

"Tražimo sam danas da to bude rasvijetljeno što je prije moguće. Rečeno mi je, ne samo od njih, nego da ima indicija da su i ti čiji su automobili išarani sami inscenirali tu aktivnost. Vidjećemo da li je to tačno ili nije, ali je porazno ako je tačno", rekao je Dodik. Naglasio je da je zakon tek u nacrtu, da ide u NS RS, da će ga Skupština usvojiti s eventualnim izmjenama i dopunama i da će onda ići na javnu raspravu. 

"Ne razumijem i pomalo sumnjam u dobre namjere, ali vjerujem da Udruženje novinara zna da za svaki zakon treba biti održana javna rasprava, pa su se uključili u politiku. Taj zakon nije predložen da bi vlast presuđivala, kako to neke vođe koje se promovišu kažu, već će to ići na pravosudni sistem, a oni će presuditi da li ima ili nema elemenata krivičnog djela", kaže Dodik.

Osvrnuo se i na svoju izjavu o "spodobama".

"Kada sam govorio o 'spodobama', nisam mislio na novinare, kako su to oni htjeli naivno da prikažu, ja sam mislio na neke koji pišu, na razne portale koji su ovdje prisutni, koji su zarobili ovo društvo, koji govore ljudima da su narko-bosovi, koji lažu, kako su ovo kako su ono, a sve s ciljem da zaštite narko-mafijaše", kaže Dodik.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, najoštrije je osudila napad na imovinu banjalučkih novinara i pozvala nadležne institucije da urade sve kako bi rasvijetlile ovaj vandalski čin, a izvršioce privele pravdi.

Milan Miličević, vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, zatražio je hitnu i efikasnu reakciju MUP-a povodom najnovijih napada na imovinu novinara. Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da očekuje brzu reakciju policije kako bi bili kažnjeni oni koji su izgrebali vozila novinara.

"To nije evropski put"

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH oštro se protivi usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Ističu da su pomenute izmjene i dopune, kojima se između ostalog, kriminalizuje kleveta, suprotne zahtjevima koje BiH mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Udruženje novinara RS, povodom procedure u vezi sa donošenjem izmjena Krivičnog zakonika u domenu kriminalizacije klevete, odnosno nove najave zakona o regulisanju rada nevladinih organizacija po uzoru na američki, apeluje na predlagače da uspore proceduru i učine proces što dostupnijim najširoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije