Društvo

Novinari polomili olovke u znak protesta zbog kriminalizacije klevete

Novinari polomili olovke u znak protesta zbog kriminalizacije klevete
Foto: N.N. | Novinari pokidali olovke u znak protesta zbog kriminalizacije klevete

BANJALUKA - Grupa novinara koja prati zasjedanje Narodne skupštine RS je ispred zgrade parlamenta poručila da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji danas dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede, a u znak protesta su polomili olovke.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, je rekao da su novinari poslanicima ostavili olovke kako bi se sami nastavili baviti novinarstvom jer bi usvajanje ovako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

"Pozivamo poslanike da glasaju po svojoj savjesti a ne po stranačkoj pripadnosti", rekao je Vukelić i dodao da je čak i premijer priznao da je ovaj zakon loš, ali da je ipak upućen u javnu raspravu.

Podsjećanja radi, narodni poslanici će na sjednici koja je počela danas razmotriti nacrt zakona koji će omogućiti vraćanje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS.

Vladajuća koalicija u RS je pozvala novinare da se uključe u javnu raspravu o ovom zakonu, ali su novinari poručili da je javna rasprava besmislena ako kriminalizacija klevete i uvrede ostane u tekstu.

NS RS je u deset časova počela zasjedanje i u toku je polaganje zakletve novih poslanika. Na današnjoj sjednici će biti i tačka o imenovanju novih ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije