Društvo

Pratite nas na Google news

Prijedlozi SZO: Šta vlade mogu uraditi kako bi svijet bio pravičniji i zdraviji?

Prijedlozi SZO: Šta vlade mogu uraditi kako bi svijet bio pravičniji i zdraviji?
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Prijedlozi SZO: Šta vlade mogu da urade kako bi svijet bio pravičniji i zdraviji?
Stevan Lulić

BANJALUKA - Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je, povodom Svjetskog dana zdravlja, sve vlade da u centar oporavka od pandemije virusa korona stave jednakost, s obzirom da posljedice pandemije nisu svi osjetili ravnomjerno.

"Kovid-19 je pogodio sve nas, ali nekima je bilo mnogo teže jednostavno zbog okolnosti posla kojim se bave i neizvjesnosti uslova u kojima žive i ostvaruju prihod. Na primjer, posljedice mjera za suzbijanje Kovida-19 nisu svi osjetili ravnomjerno, a rizik od gubitka posla veći je za ljude sa nižim prihodima. Procjene govore da su samo u prvim mjesecima pandemije radnici u neformalnim sektorima, uključujući radnike u skladištima i korisničkim centrima, radnici u domaćinstvima, sezonski radnici i radnici na nisko plaćenim poslovima prema ugovoru u zdravstvu i njegovateljstvu u Evropi i centralnoj Aziji izgubili 70% svojih prihoda", navodi se u saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz organizacije su pozvali lidere da u središte svih mjera za oporavak stave inkluzivnost i pravičnost, te svijet tako učine pravednijim i zdravijim.

"Zašto su posljedice Kovida-19 po neke bile teže?" pita dr. Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu i dodaje:

"Odgovor je sasvim jednostavan: karte im ne idu na ruku u smislu posla, stanovanja, zajednice, socijalne podrške i zdravstvene zaštite. Vrijeme je da karte budu svima pošteno podijeljene, te da se oporavimo od pandemije i da budemo usmjereni na više od pukog preživljavanja - na napredak".

Iz SZO su naveli nekoliko stvari koje vlade mogu da urade da bi svijet bio pravedniji i zdraviji.

"Potrebno je da zdravstveni sektor i sve institucije vlasti hitno rade na uklanjanju prepreka pravednijem i zdravijem životu za sve. 80% Evropljana smatra da smanjenje nejednakosti treba da bude u vrhu programa njihove vlade. Kada vlade budu sprovele adekvatne politike, razlike u zdravlju smanjiće se za samo 4 godine", ističe se u saopštenju.

Naveli su šest politika koje imaju najveći potencijal da riješe razlike u zdravlju i pozitivno utiču na zdravlje i blagostanje, naročito ako se sprovode istovremeno. To su:

  • smanjenje tereta direktnog plaćanja zdravstvenih usluga, čime će zdravstvena zaštita postati dostupna i finansijski pristupačna svima,
  • jačanje socijalne zaštite sa ciljem smanjenja nejednakosti i garantovanje osnovnog stepena izvjesnosti prihoda,
  • ulaganja u kvalitetan i finansijski pristupačan stambeni prostor i sigurno i dinamično mjesto stanovanja,
  • proaktivna pomoć ljudima da bi mogli da imaju dostojanstven i zdrav život, te smanjenje nezaposlenosti,
  • bolje obrazovanje i učenje tokom cijelog života, pošto veća jezička i numerička pismenost povećava mogućnost da ljudi uzmu svoj život u svoje ruke, i
  • veća građanska angažovanost, uz smanjenje kriminala i ostvarivanje socijalnih veza.

Predstavnik SZO u BiH Fabio Skano pozdravio je napore institucija da se svim građanim omogući adekvatno liječenje.

"Pozdravljamo napore institucija u Bosni i Herzegovini da obezbijede liječenje i terapiju za svakog pacijenta oboljelog od Kovida-19, bilo da ima zdravstveno osiguranje ili ne, čime je svima omogućen ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti. Pandemija Kovida-19 donijela je nova iskustva i pokazala značaj pružanja osnovnih zdravstvenih usluga svima, čiji troškovi pacijenta neće dovesti u finansijske poteškoće", zaključio je dr Skano.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald ističe da je virus korona razotkrio krhkost u društvima, te da je Svjetski dan zdravlja pogodan trenutak za pokretanje kampanje za pravedniji i zdraviji svijet.

"Morali smo zajedno raditi na suzbijanju ove pandemije, a sada moramo udvostručiti te napore kako bismo osigurali oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom", izjavila je Mekdonald, saopšteno je iz Kancelarije UN u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije