Ex -Yu

EU: Hitno treba vratiti mir na sjever Kosova i Metohije

EU: Hitno treba vratiti mir na sjever Kosova i Metohije
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | EU: Hitno treba vratiti mir na sjever Kosova i Metohije

BRISEL - EU saopštila je da hitno treba vratiti mir na sjeveru Kosova i Metohije i da je spremna da sprovede odlučne mjere, te upozorila da će neuspjeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posljedica.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, u ime Unije, upućen je poziv Prištini i Beogradu da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.

Iz EU su naglasili da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije.

"Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće Srba sa Kosova i Metohije na ovim izborima", dodaje se u saopštenju.

Iz EU su izrazili zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

"EU očekuje i od /samoproglašenog/ Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da to uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU najoštrije osuđuje "nasilne akte protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija" na sjeveru Kosova i Metohije i navodi da se nasilje moglo izbjeći i mora se izbjeći u budućnosti.

Iz EU su istakli da čvrsto stoje iza misija KFOR-a i EULEKS-a u ispunjavanju njihovih mandata.

U sukobima demonstranata i prištinskih specijalaca pred zgradom opštine Zvečan, u koje su se umiješali i pripadnici Kfora u ponedjeljak, 29. maja, povrijeđeno je više od 50 Srba i najmanje 30 pripadnika KFOR-a. /kraj/ab

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije