Ex -Yu

Iguman manastira Devina Voda protjeran sa Kosova i Metohije

Iguman manastira Devina Voda protjeran sa Kosova i Metohije
Foto: Youtube / Printscreen | Iguman manastira Devina Voda protjeran sa Kosova i Metohije

BEOGRAD - Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest zbog toga što je prištinska policija, bez ikakvog obrazloženja, po hitnoj proceduri, deportovala protosinđela Fotija, igumana manastira Devina Voda kod Zvečana, u Sjevernu Makedoniju.

"Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana u kojem je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na Kosovu boravi više od 13 godina, bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Kosovo u narednih pet godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak", ističe se u saopštenju Eparhije.

Iz Eparhije ukazuju da je riječ o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom protjerivanju crkvenog lica sa Kosova, čime mu je onemogućeno vršenje crkvene misije, što je otvoreni primjer kršenja ljudskih i vjerskih prava.

"Ovim brutalnim aktom 'kosovske' institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje manastira u kojem je protosinđel Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monaštva naše Crkve sa Kosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Kosova i Metohije", naglašava se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska će o ovom slučaju otvorenog progona na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje vjerskih prava, obavijestiti zvanično EU, Euleks, ambasadore zemalja Kvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom vjerskih i ljudskih prava.

U saopštenju se ističe da igumanu nije dozvoljeno da ode do svog manastira i uzme lične stvari.

Iz Eparhije su naveli da se iguman Fotije kao državljanin Sjeverne Makedonije posljednjih pet godina prijavljivao za boravišnu dozvolu, koju je redovno i bez problema dobijao, kao i da je prije desetak dana položio imigracioni test ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova.

U saopštenju Eparhije dodaje se da je iguman Fotije 20. oktobra imao zakazan termin u Odjeljenju za strance i imigraciju u Prištini, gdje je trebalo da dobije privremenu ličnu kartu samoproglašenog Kosova sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

"Međutim, kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je da je njegov zahtev odbijen. Iako je imao odobreno boravište do 11. novembra, rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Kosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Kosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Kosovu biti nelegalan", ističe se u saopštenju Eparhije.

Navodi se i da su u dokumentu koji je dostavljen igumanu Fotiju citirani članovi zakona koji se odnose na "razloge nacionalne bezbednosti", bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti.

"U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska Fotije je bio prinuđen da potpiše tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak. Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Nakon toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da, ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja", dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije su naveli da je na njihovu molbu došao predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je rečeno je riječ o "razlozima nacionalne bezbjednosti", bez navođenja bilo kakvih detalja.

"Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, Fotiju je privremeno oduzet pasoš Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno. Sve to je video i predstavnik Euleksa", ističu iz Eparhije.

Poslije toga Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Sjevernom Makedonijom, gdje su mu vraćeni pasoš i telefon.

Otac Fotije, koji ima 42 godine, rođen je u Skoplju, a njegovo svetovno ime je Aleksandar Kostovski, prenosi "Srna".

Nakon završene muzičke akademije u Sofiji posvetio se monaškom životu, a u Eparhiji raško-prizrenskoj je od 2004. godine.

Za nastojnika manastira Devina voda imenovan je 2009. godine i od tada je u toj svetinji neprekidno obavljao monaške dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije