Ex -Yu

Predstavljen prijedlog plana za smirivanje situacije na sjeveru Kosova i Metohije

Predstavljen prijedlog plana za smirivanje situacije na sjeveru Kosova i Metohije
Foto: Tanjug | Predstavljen prijedlog plana za smirivanje situacije na sjeveru Kosova i Metohije

BEČ - Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas prijedlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

U planu se, između ostalog, traži da gradonačelnici na sjeveru KiM podnesu ostavke na ljeto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine.

Pored toga, zahtijeva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

U prijedlogu OEBS-a, koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da samoproglašeno Kosovo i Srbija treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a treba da brine o bezbjednosti na terenu.

U jednoj od tačaka se traži otkazivanje protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup opštinskim zgradama.

U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje povjerenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade.

U posljednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamjernu primjenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije