Ex -Yu

Na sjeveru Kosova sve paralisano

Na sjeveru Kosova sve paralisano
Foto: Tanjug | Na sjeveru Kosova sve paralisano

ZVEČAN - Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji od prošlog ponedjeljka ispred opštinskih zgrada svakodnevno dežuraju, pa i noću, traže da se specijalci ROSU povuku sa sjevera Kosova i da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali ne ulaze u zgrade opština.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtijevaju da im se omogući da se vrate na posao, isti zahtjev su uputili i zaposleni u školi u Zvečanu, koja je spojena sa zgradom opštine.

Vojnici KFOR-a su razvukli bodljikavu žicu uz kapiju osnovne škole, onemogućivši pristup i srednjoj školi, koja je u istoj zgradi gdje je i opština.

KFOR i dalje obezbjeđuje pripadnike prištinske policije i ROSU, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, u kojem su njihovi vojnici i na najvažnijim raskrsnicama i prilazima gradu, što je bio zahtjev Srpske liste i građana.

U prošli petak ROSU su na silu uvele novoizabrane albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dan nakon što su na alternativnim lokacijama, odnosno u svojim selima, položili zakletvu. Ljuljzim Hetemi, gradonačelnik Leposavića, ne napušta zgradu od ponedjeljka.

Zoran Todić, bivši gradonačelnik Leposavića, kaže da Srbi u toj opštini već sedam dana, mirno protestuju, a da je zgrada opštine od 29. maja pretvorena u kasarnu i da su oko zgrade pripadnici KFOR, koji su postavili bodljikavu žicu. Kaže da je od tada život u Leposaviću paralisan.

"Imamo haotičnu i tešku situaciju. Sve je stalo u Leposaviću. Deca ne idu u školu, a policija je zaposela ključnu instituciju u našoj opštini. Život je stao, sve je paralisano", rekao je Todić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije