Ex -Yu

Petković: Kurti želi rat na celom Balkanu

Petković: Kurti želi rat na celom Balkanu
Foto: Tanjug | Petković: Kurti želi rat na celom Balkanu

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da (premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti "želi rat na celom Balkanu" i pozvao međunarodnu zajednicu da ga urazumi, ističući da srpskom narodu više nije ostalo prostora za povlačenje.

Petković je na konferenciji za novinare, trećoj vanrednoj ove sedmice povodom tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, rekao da su Kurtijevi specijalci juče sa 30 oklopnih vozila ušli u Sjevernu Kosovsku Mitrovicu, napravili prsten i okupirali je, držali Srbe u getu, pretresali, tukli i napravili pravi pakao za građane.

On je naveo da Kurtijevi specijalci po cijelom sjeveru traže Srbe koje će da uhapse.

"Tokom jučerašnjeg dana ali i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja Srba. Sada je situacija mirija, oklopna vozila zamenili su škodama ali i dalje je prisutan veliki broj specijalaca sa dugim cevima. Ima policije i u civilu, koriste čak i automobile sa srpskim registarskim tablicama da bi bili manje uočljivi", rekao je Petković.

On je naveo da je Kurtijeva policija u Leposaviću uhapsila 23-godišnjeg Nemanju Vlaškovića pod lažnom optužbom da je napao albansku novinarsku ekipu i objavila sliku maskiranog čovjeka na protestima, lažno tvrdeći da je to Vlašković.

"Momak nema nikakav kriminalan dosije, iz domaćinske je porodice, čestit momak. On je i dalje u pritvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice", rekao je Petković.

On je istakao da je šokiran zahtjevom SAD i Velike Britanije da Srbija pusti iz pritvora trojicu albanskih policajaca koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije sa dugim cijevima, a ne pozivaju da se puste prethodno uhapšeni nevini Srbi.

"Ne odlučujemo mi o tome da li će ti policajci biti pušteni ili ne, jer o tome odlučuje tužilaštvo i sud Srbije. O tome se ne odlučuje ni u jednoj ambasadi ili saopštenjem. Prestanite da tražite da se oslobode oni koji su sa dugim cevima upali na teritoriju centralne Srbije kršeći sve sporazume, a pozabavite se Srbima koji su nevini uhapšeni i pretučeni", poručio je Petković.

On je odbacio kao lažne tvrdnje da su albanski policajci izloženi maltretiranju.

Petković je rekao da će danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa američkim i evropskim zvaničnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je najavio da će u narednim danima Srbi na sjeveru odlučiti šta dalje i donijeti svoju deklaraciju o daljem postupanju i svemu što će se događati u daljem periodu.

"Ali još jednom molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija, zaustavi nasilne akcije. Sve previše dugo traje. Umesto deeskalacije prisustvujemo sve goroj eskalaciji. To mora pod hitno da stane, jer ako ne stane mi više nemamo o čemu da pričamo", rekao je Petković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije