Ex -Yu

Sedmi dan krize na sjeveru KiM: Lajčak i Eskobar dolaze u Beograd i Prištinu

Sedmi dan krize na sjeveru KiM: Lajčak i Eskobar dolaze u Beograd i Prištinu
Foto: Tanjug | Sedmi dan krize na sjeveru KiM, traži se održavanje novih izbora

Sedmi dan krize na sjeveru Kosova i Metohije kada su specijalci policije zauzeli objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

16.35 - Lajčak i Eskobar 5. i 6. juna u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće u ponedjeljak i utorak u Beogradu i Prištini, potvrđeno je Tanjugu u EU.

Kako je rečeno, glavni cilj zajedničke posjete je smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije.

14.50 - Burno na sjednici skupštine u Prištini

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, vanredna sjednica skuštine u Prištini još traje i protiče u međusobnom optuživanju vlasti i članova opozicije. Dok kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je dobio u naslijeđe probleme koji su nastali dogovorom prethodne vlasti sa Vučićem o navodnoj podjeli Kosova i formiranju ZSO, njega optužuju da je zapravo on dogovorio autonomiju, razmjenu teritorija, ali i ugrozio živote pripradnika kosovske policije na Sjeveru. Osim toga, opozicija mu zamjera da je Kosovo doživjelo da SAD imaju neprijateljski stav prema Prištini.

Dalje, opozicija traži da se podhitno normalizuju odnosi sa SAD, deeskalaciju situacije i nastavak dijaloga kako je to dogovoreno u Ohridu, a prethodno u Briselu.

Opozicija je Kurtija optužila da nije ispunio predizborna obećanja, princip reciprociteta, kao i da više ne spominje međusobno priznanje. S druge strane, on kaže da je reakcija Zapada "pretjerana", kao i da kosovske institucije reaguju po zakonu, ali i da su gradonačelnici opština "izabrani po zakonu".

Ramuš Haradinaj je tražio da se počne sa raspravom o smjeni Aljbina Kurtija zbog, kako kaže, "štete koju je nanio državi Kosovo".

11.24 - Na protestu u Zvečanu obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtjevom povlačenja kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao.

Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

10.10 - Srbi na protestu istrajavaju u svojim zahtjevima

Peti dan traju protesti Srba u Zvečanu. Neki su proveli i noć kod postavljene i ojačane bodljikave žice. Radnici od sedam časova dolaze i upisuju se u knjigu kao dokaz da su na vrijeme došli na posao.

Kfor ne dozvoljava vozilima kosovske policije da prođe ulicom ka opštini da bi građani bili bezbjedni i da ne bi došlo do novih sukoba.

Srbi istrajavaju u svojim zahtjevima da albanski gradonačelnici napuste zgrade opština i da se puste iz pritvora uhapšeni za vrijeme sukoba sa kosovskom policijom.

09.15 - Drecun: Bez ZSO situacija uvijek može da eskalira

Predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da nema dileme da je srpski narod odlučan da prekine teror koji sprovodi Priština i da se situacija vrati na prehodno stanje.

"Kfor je pojačao prisustvo, ali vidimo da su pripadnici specijalne parapolicijske jedinice u zgradama opštine i da Priština ne pokazuje nikakvu volju da ih vrati u baze južno od Ibra", navodi Drecun.

Vidimo kaže i neke propratne akcije Albanaca, kao što je skup bio u južnom dijelu Mitrovice.

"Srbi će nastaviti da protestuju dok se situacija ne riješi, ali imamo i pojačane diplomatske aktivnost vodećih zapadnih zemalja da se kriza smiri i nastavi dijalog", ističe Drecun.

Prema njegovim riječima, ako hoćete nasilno da upadnete i organizovano sa ratnohuškačkim porukama, onda želite da izazovete sukob.

"Nije ih bilo u velikom broju da urade tako nešto. To je bio pokušaj nekog organizovanja skupa koji je išao možda samo preko društvenih mreža, ali nije bio organizovan tako da bi mogao da dovede do teškog sukoba. Vidite koliko su u pravu Srbi kada se protive otvaranju mosta na Ibru za saobraćaj. To je unošenje dodatne nestabilnosti i straha kod srpskog naroda i nešto što mora da se spriječi", smatra Drecun.

O Samitu u Moldaviji, Drecun kaže da je to jedan od značajnijih političkih foruma i da je situacija na sjeveru KiM bila gotovo dominantna tema.

"Predsjednik je imao veoma značajne susrete, sa Makronom, Šolcom, Boreljom i ti ljudi itekako utiču na ono što se dešava na KiM. EU predlog o normalizaciji odnosa je inicijalno nazvan francusko-njemačkim predlogom i izuzetno je bitno razgovarati sa njima i postići saglasnost, kao ovog puta. Imamo i jednoglasni stav pet stalnih članica SB da je Priština kriva za ovu krizu. Prvi put se dešava tako nešto. Nama je važno da je predsjednik Vučić uputio poruku srpskom narodu da se izbjegava bilo kakav sukob sa Kforom", napominje Drecun.

Kfor sada pokušava da se pozicionira na svim mjestima gdje je potrebno da bi se izbjegli sukobi i više ne provicira srpski narod, dodaje Drecun.

"Vidjeli smo inicijativu Makrona i Šolca kako da se deeskalira ova kriza na politički način, a to je da se održe novi izbori na sjeveru KiM. Vidimo i da Amerikanci insistiraju na tome da se gradonačelnici izvuku iz zgrada i da tamo ne obavljaju poslove. Taj prijedlog je Kurti shvatio. Šolc i Makron su rekli da Zajednica srpskih opština mora da se formira", ističe Drecun.

Što se Srbije, dodaje, tiče nije varijanta da se ponovo pregovara o ZSO, već da se realizuje u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Bitno je da je shvaćeno da bez ZSO situacija uvijek može da eskalira", napominje Drecun.

Navodi da među samim albanskim političkim partijama postoje razlike u mišljenjima, posebno prema SAD.

"Ovdje se radi o ponašanju Kurtija. Dugo se spekuliše da Amerikanci nemaju dovoljan uticaj na Kurtija i pokušavaju da nađu neke alterntivne mogućnosti. Ne bi mogao da se ponaša tako da nema podršku neke od zemalja Kvinte. Vidimo da je Kurti dobio opomenu, ne sankcije u pravom smislu riječi, i čini mi se da je konačno razumio tu opomenu", kaže Drecun.

Drecun smatra da mora da se precizno dogovori ZSO, da bi se razgovaralo o eventualnom povratku srpskog naroda u institucije.

08.05 - Radnici se okupljaju kod Opštine Zvečan i upisuju u knjigu

Zaposleni u opštini Zvečan i jutros u sedam časova su se potpisivali kod bodljikave žice koju su postavili vojnici Kfora ispred zgrade lokalne samouprave da su došli na vrijeme na posao i pružili dokaz svog odgovornog ponašanja prema radnim obavezama iako im je oduzeto pravo na rad nasilnim ulaskom specijslaca kosovske policije i novih gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštine.

Protest okupljenih građana od kojih su neki već 4. noć za redom proveli ispred zgrade opštine Zvečan protiče u jutarnjim satima mirno.


Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani da su to ključni zahtjevi.

Predsjednik Vučić poručuje da je Srbija spremna da učini sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri odsto birača.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je, poslije razgovora sa zvaničnikom Bijele kuće, održavanje novih izbora uslovio povlačenjem srpskih demonstranata.

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kfor i dalje blokira opštinske zgrade a na zahtjev Srba rasporedio je snage na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana, prenosi RTS. 

Srbima oko zgrada lokalne samouprave pridružili su se rudari Trepče, koji ne mogu da rade, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije