Ex -Yu

Virus cirkulisao u Milanu 26 dana prije prvog otkrivenog slučaja

Virus cirkulisao u Milanu 26 dana prije prvog otkrivenog slučaja
Foto: Tanjug/AP | Virus cirkulisao u Milanu 26 dana prije prvog otkrivenog slučaja

ÐENOVA - Najmanje 160 osoba bilo je u kontaktu s virusom COVID-19 na širem području Milana već 26. januara, nedjeljama prije prvog otkrivenog slučaja, a 1.200 širom Lombardije, pokazala je analiza radne grupe iz tog italijanskog regiona.

COVID-19 je cirkulisao u Milanu od kraja januara, odnosno 26 dana prije nego što je "otkriven" prvi pozitivan slučaj u Kodonju 21. februara, piše italijanski list Korijere dela sera (Corriere della Sera) pozivajući se na rezultate analize radne grupe iz Lombardije.

Regionalna analiza urađena na osnovu pojave simptoma pokazala je da je krajem januara virus počeo da se širi u Milanu, u početku pomiješan sa simptomima gripa.

"Nulti dan" vrti se oko datuma 26. januar i velika je vjerovatnoća da je tog dana samo u Milanu bilo 46 slučajeva zaraženih COVID-19, a 543 u cijeloj Lombardiji.

List piše da se Italija probudila 21. februara i shvatila da je epidemija stigla kada je testiranjem počela da registruje pozitivne slučajeve.

Ako se pogleda porast broja zaraženih ljudi, kriva počinje da raste 21. februara i 28. aprila dostigla je 74.348 zaraženih u Lombardiji, a kako su testiranjem otkrivani pozitivni pacijenti njima su postavljena pitanja o vremenskom periodu početka pojave prvih simptoma.

U to vrijeme, podsjeća italijanski list, svi napori borbe Italije protiv virusa COVID-19 bili su usmjereni na aerodrome, posebno u Rimu i Milanu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja virusom COVID-19 sa više od 27.000 žrtava, od kojih skoro polovina u Lombardiji, a ta zemlja sve je bliža izlasku iz blokade pošto je najavljeno da će od 4. maja stanovnici imati veću slobodu kretanja unutar regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije