Svijet

Amerika upozorava na novi rat na Kavkazu

Amerika upozorava na novi rat na Kavkazu
Foto: Tanjug/AP | Amerika upozorava na novi rat na Kavkazu

VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Entoni Blinken obavijestio je malu grupu kongresmena da američka vlada prati mogućnost da bi Azerbejdžan uskoro mogao da izvrši invaziju na Jermeniju, rekla su dva dobro obavještena neimenovana izvora.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je ranije pozvao Jermeniju da otvori "koridor" duž svoje južne granice, povezujući na taj način kopno Azerbejdžana sa eksklavom koja se graniči sa Turskom i Iranom i zaprijetio da će to pitanje rešiti "silom".

U telefonskom razgovoru 3. oktobra, kongresmeni su izvršili pritisak na Blinkena u vezi sa mogućim mjerama protiv Alijeva kao odgovorom na invaziju Azerbejdžana na region Nagorno-Karabaha u septembru, rekli su izvori, objavio je "Politiko", prenosi "Tanjug".

Blinken je odgovorio da Stejt department traži načine da pozove Azerbejdžan na odgovornost i da SAD ne planiraju da obnove sporazum koji omogućava slanje vojne pomoći Bakuu.

Blinken je rekao da postoji mogućnost da Azerbejdžan u narednim sedmicama izvrši invaziju na južnu Jermeniju.

Ipak, Blinken je izrazio uvjerenje da će tekući diplomatski razgovori između Jermenije i Azerbejdžana dati rezultate, naveli su izvori.

Blinken je razgovarao sa kongresmenima iz redova demokrata, među kojima su Nensi Pelosi i Ana Ešu iz Kalifornije i Frenk Palone iz Nju Džersija.

Nakon napada Azerbejdžana na region Nagorno-Karabaha prošlog mjeseca više od 100.000 etničkih Jermena napustilo je taj region.

Lokalni lideri su pristali da raspuste svoju tri decenije nepriznatu državu, a azerbejdžanske snage su od tada uhapsile više desetina bivših lidera.

 Nagorno-Karabah nije jedini teritorijalni spor između dvije Azerbejdžana i Jermenije, a Baku je predložio uspostavljanje rute do eksklave Nahičevan koja bi presecala južni jermenski region Sjunik i omogućila da se u drumskom saobraćaju zaobiđe Iran.

Alijev je rekao da će Azerbejdžan uspostaviti koridor Zangezur, "željela to Jermenija ili ne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije