Svijet

Šta su sve Rusi dopremili od tehnike u Nagorno-Karabah

Šta su sve Rusi dopremili od tehnike u Nagorno-Karabah
Foto: Printscreen YouTube | Šta su sve Rusi dopremili od tehnike u Nagorno-Karabah

Ruska vojska je u sporni region Nagorno-Karabah rasporedila napredni sistem za elektronsko ratovanje RB-341V "Leer-3", prenose strani mediji.

Kako se navodi, sistem je zasnovan na kamionima KamAZ-5350 6×6, a razvio ga je specijalni tehnološki centar "LLC" sa sedištem u Sankt Peterburgu. Konvoj kamiona primjećen je kako se kreće Karabahom.

Inače, Leer-3 je prvi put predstavljen javnosti 2015. godine, i dizajniran je za nadgledanje i napad na GSM komunikacije.

Svaki Leer-3 sistem se oslanja na jedan ili dva drona Orlan-10, koji nose opremu za elektronsko ratovanje. Dron može da ostane u vazduhu 16 sati i ima domet od 140 km.

Ruski mirovnjaci u Nagorno-Karabahu će koristiti Leer-3 da nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana.

Podsjetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije