Svijet

Rusija apeluje: Obustaviti krvoproliće u Nagorno-Karabahu

Rusija apeluje: Obustaviti krvoproliće u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Rusija apeluje: Obustaviti krvoproliće u Nagorno-Karabahu

MOSKVA - Rusija je danas apelovala na Jermeniju i Azerbejdžan da obustave krovoproliće u regionu Nagorno-Karabah, gdje je Azerbejdžan pokrenuo masivne artiljerijske udare.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Rusija zabrinuta zbog eskalacije i da će moskovski mirovnjaci u regionu nastaviti svoju misiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je danas da je jedini način za postizanje mira u ovom regionu garancija potpunog povlačenja jermenskih oružanih snaga iz Nagorno-Karabaha.

U ranijem saopštenju Ministarstva navedeno je da je Baku pokrenuo lokalne "antiterorističke aktivnosti" u Nagorno-Karabahu kako bi "obnovio ustavni poredak".

Kako javljaju lokalni mediji, Azerbejdžan je zatvorio svoj vazdušni prostor za Jermeniju, dok je glavni grad Nagorno-Karabaha Stepanakert granatiran.

"Da bi se obezbjedili mir i bezbjednost u regionu, vojne provokacije i teroristički akti koje je počinila Jermenija i marionetski režim koji je ona stvorila moraju biti odlučno osuđeni i spriječeni", ističe se u saopštenju.

 

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da na teritoriji Karabaha nema niti vojni personal niti opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije