Svijet

Prvi ruski obavještajac otkrio ko potpiruje vatru u Nagorno-Karabahu

Prvi ruski obavještajac otkrio ko potpiruje vatru u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Prvi ruski obavještajac otkrio ko potpiruje vatru u Nagorno-Karabahu

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin optužio je jedan broj zapadnih država da pokušava ponovo da raspiri sukob u Nagorno-Karabahu.

"Prema informacijama koje posjedujemo, neke zapadne države, preko dostupnih kanala, provociraju jermenske i azerbejdžanske nacionaliste da diskredituju i prekrše sporazum o prekidu vatre. Jermene pokušavaju da ubede da je mir u Karabahu poraz Jerevana. Ubacuje se ideja o potrebi vođenja "rata do konačne pobjede".

Azerbejdžancima, naprotiv, govore da im je Kremlj ukrao pobedu, kada je azerbejdžanska vojska bila na korak od zauzimanja Stepanakerta", navodi se u saopštenju Nariškina koje je objavila pres-služba SVR.

SAD i njihovim saveznicima se ne sviđa što su vojne akcije u Karabahu zaustavljene uz posredovanje Moskve, dodao je on.

"Vodeće države NATO-a žele da sakriju svoju iritaciju što je sporazum Azerbejdžana i Jermenije o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu postignut uz aktivno učešće Rusije. SAD i njihovi saveznici su iznervirani što je rat zaustavljen posredovanjem Moskve. Jer to je, u suštini, poništilo, njihov višegodišnji rad na potiskivanju Rusije iz Zakavkazja", rekao je Nariškin.

"Ni Vašington, ni 'Ujedinjena Evropa' ne žele da se pomire sa postojećim odnosom snaga u regionu. Da bi ga 'demontirali', nisu smislili ništa bolje nego da ponovo pokušaju da podstaknu razdor između naroda Azerbejdžana i Jermenije", zaključio je ruski obavještajac, prenio je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije