Svijet

Turska šalje mirovnjake u Azerbejdžan

Turska šalje mirovnjake u Azerbejdžan
Foto: Ilustracija | Turska šalje mirovnjake u Azerbejdžan

ANKARA - Turski parlament odobrio je slanje mirovnih trupa u Azerbejdžan koje će nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha, prenio je AP.

Poslanici u Turskoj izglasali su jednogodišnji mandat koji će Vladi omogućiti da pošalje mirovne trupe u Azerbejdžan, gdje će nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha iz zajedničkog rusko-turskog centra.

Vlada će odrediti koliko će trupa biti poslato, a taj broj još nije poznat.

Mandatom koji je izglasala Skupština produženo je vojno angažovanje Turske od Bliskog istoka do Afrike.

Ministri odbrane Rusije i Turske potpisali su prošle nedjelje memorandum o formiranju zajedničkog centra za nadzor u Azerbejdžanu, a tehnički detalji misije se još razrađuju.

Ruski zvaničnici su rekli da će učešće Ankare biti ograničeno na rad u centru za nadzor na teritoriji Azerbejdžana i da turske mirovne trupe neće ići u Nagorno-Karabah.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da će centar nadgledanje sprovoditi na daljinu, upotrebom dronova i drugih tehničkih sredstava.

Rusija će poslati 2.000 mirovnih trupa koje će tokom pet godina nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha.

Sporazumom o prekidu vatre okončane su šestonedjeljne žestoke borbe između Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije