Svijet

Azerbejdžan nastavlja operaciju: Alijev traži da Jermeni polože oružje

Azerbejdžan nastavlja operaciju: Alijev traži da Jermeni polože oružje
Foto: Tanjug/AP | Azerbejdžan nastavlja operaciju: Alijev traži da Jermeni polože oružje

STEPANAKERT - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da uspješno nastavlja antiterorističku operaciju u Nagorno-Karabahu, dok je predsjednik zemlje Ilham Alijev rekao da će operacija biti obustavljena nakon što jermenske snage polože oružje.

"Neutralisani su borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije",  saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Vojni resor je istovremeno demantovao informacije koje su se pojavile na jermenskim nalozima na društvenim mrežama da Oružane snage republike koriste udarne dronove tokom operacije.

U međuvremenu, predsjednik zemlje Ilham Alijev je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da će Baku obustaviti operaciju ukoliko jermenski vojnici polože oružje, saopštila je pres-služba predsjednika.

Alijev je istakao da je Azerbejdžan morao da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera u regionu kako bi spriječio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu. On je dodao da se tokom operacije onesposobljavaju vojni ciljevi, te da meta granatiranja nije civilno stanovništvo, ni infrastrukturni objekti.

 "Alijev je saopštio da će antiteroristička operacija biti obustavljena ako se položi oružje i jermenske snage budu razoružane", saopštila je njegova administracija.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog situacije, pozvao na prekid vatre i istakao da SAD podržava direktni dijalog između Bakua i predstavnika Jermena koji žive u regionu Karabaha.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan koji je tokom sastanka sa aktuelnim predsednikom OEBS-a, ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u Njujorku, pozvao da se hitno pokrenu mehanizmi OEBS-a kako bi se zaustavio sukob u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, prenose "Večernje novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije