Svijet

Jermeni razočarani i u Vladu i u Rusiju

Jermeni razočarani i u Vladu i u Rusiju
Foto: Tanjug/AP | Jermeni razočarani i u Vladu i u Rusiju

PARIZ - Kamion natovaren namještajem zaustavio se pored česme na uskom planinskom putu, pored njega sumorna lica članova jedne jermenske porodice, koja je nakon potpisivanja moskovskog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, napustila Nagorno-Karabah i putuje ka Sotku, gradu na istoku Jermenije.

Oni su ozlojeđeni i ljuti i na vladu u Jerevanu, ali i na Rusiju, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma za koji kažu da ih je bacio na koljena, prenio je francuski dnevnik Liberasion.

Pravoslavni Jermeni dolaze u manastir Dadivank da posljednji put upale svijeću i pomole se Bogu da sačuva njihovu svetinju prije nego što cijela oblast, ali i sve jermenske pravoslavne crkve i manastiri u Nagorno-Karabahu ne budu predati u ruke Azerbejdžana, njihovog neprijatelja.

Među rijetkima koji neće napustiti Nagorno-Karabah je starješina manastira Dadivank, otac Hovhanes.

"Učestvovao sam u oslobađanju ovog manastira u aprilu 1993. godine, a sada su ponovo žrtvovani naša kultura, naša istorija, jermenska duše i hiljade jermenskih života. Ja nikuda ne idem, neću prepustiti manastir Turcima. Rusija nije smjela ovo da dozvoli", rekao je otac Hovhanes, prenio pariski Mond.

Svi građani Jermene duboko su pogođeni i razočarani viješću o mirovnom sporazumu, ne žele da ostanu u Nagorno-Karabahu kada Azerbejdžan bude preuzeo kontrolu nad tom teritorijom i masovno napuštaju svoje kuće i odlaze put Jermenije.

AP je objavio da Jermeni koji žive u gradu Karvačar čak pale svoje kuće i odlaze, kao i da većina smatra da svijet ništa nije učinio za njih, pa čak ni Rusija, tradicionalni saveznik Jermenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije