Svijet

Borel komentarisao situaciju u Nagorno-Karabahu

Borel komentarisao situaciju u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Borel komentarisao situaciju u Nagorno-Karabahu

MOSKVA - EU je spremna da preduzme "odgovarajuće mjere" protiv Azerbejdžana ukoliko se pogorša situacija u Nagorno-Karabahu, izjavio je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

"EU je spremna da preduzme odgovarajuće mjere u slučaju daljeg pogoršanja situacije", naveo je Borel u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Pored toga, Unija poziva Azerbejdžan da omogući trenutan i nesmetan humanitarni pristup stanovništvu u nevolji, uključujući potpuno ponovno otvaranje koridora Lačin u skladu sa naredbama Međunarodnog suda pravde iz februara i jula 2023. godine.

"Humanitarni akteri bi trebali da budu u mogućnosti da slobodno rade. EU i njene države članice spremne su da pruže hitnu humanitarnu pomoć", naglasio je Borel, prenosi Srna.

EU podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana i Jermenije i poziva te zemlje da nastave pregovore o svim bilateralnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

"EU poziva Jermene iz Bakua i Karabaha da se hitno uključe u sveobuhvatan i transparentan dijalog", rekao je Borelj mi dodao da je EU spremna da olakša taj dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije