Svijet

Australija na udaru talasa delta soja virusa korona

Australija na udaru talasa delta soja virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Australija na udaru talasa delta soja korona virusa
Tanjug

SIDNEJ - Australijski krizni štab održaće danas hitan sastanak zbog širenja veoma zaraznog, delta soja virusa korona širom zemlje.

Austalijske vlasti su zbog novog epidemijskog talasa bile prinuđene da uvedu lokdaun u Sidneju i ponovo stave na snagu restriktivne mere u drugim delovima zemlje.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je 18 od ukupno 25 miliona Australijanaca, odnosno 70 odsto populacije, pod nekom formom antiepidemijskih restrikcija u gotovo svim dijelovima Australije.

Ministar finansija Australije Džoš Frajdenberg danas je predočio da će granice Australije biti otvorene samo ako je to bezbjedno i ako medicinski eksperti to dopuste.

"Ulazimo u novu fazu pandemije sa širenjem zaraznije, delta varijate virusa. Australija se suočava sa krtičnom situacijom", poručio je Frajdenberg i najavio da će Krizni štab, kojim predsedava premijer Australije Skot Morison, danas biti informisan o epidemiološkoj situaciji od strane glavnog medicinskog savjetnika vlade.

U Sidneju, najmnogoljudnijem australijskom gradu u kojem živi gotovo petina ukupnog stanovništva Australije, proteklog vikend je uveden dvonedeljni lokdaun.

"Moramo biti spremni da će brojevi novozaraženih rasti, da će značajno da rastu", upozorila je premijerka države Novi Južni Vels Gledis Beredžiklijan pred novinarima u glavnom gradu te države Sidneju.

Restrikcije su ponovo uvedene i u državama Kvinslend, Zapadna Australija i Viktorija i u glavnim gradovima tih država Brizbejnu, Pertu i Melburnu, kao i u glavnom gradu Australije Kanberi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije