Svijet

Australija svojim građanima zabranjuje ulaz

Australija svojim građanima zabranjuje ulaz
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Australija svojim građanima zabranjuje ulaz
Srna

SIDNEJ - Australijskim stanovnicima i građanima koji su boravili u Indiji u periodu od 14 dana od datuma kada planiraju da se vrate kući, od 3. maja zabranjen je ulazak u Australiju, a onima koji ne poslušaju prijete novčane kazne i zatvor, rekli su vladini zvaničnici.

Ovim privremenim rješenjem za hitne slučajeve, koje je izdato kasno sinoć, Australija je prvi put za svoje građane povratak kući uvela kao krivično djelo.

Ovaj potez dio je strogih mjera kojima se zaustavljaju putnici u Australiju iz Indije zbog dramatične epidemiološke situacije i velikog broja zaraženih i umrlih u toj zemlji.

Ograničenja stupaju na snagu u ponedjeljak, 3. maja, a kršenje zabrane rizikuje novčanu i kaznu zatvora do pet godina, rekao je ministar zdravlja Greg Hant.

"Vlada ne donosi ove odluke olako. Međutim, od ključne je važnosti da se zaštiti integritet australijskog sistema javnog zdravlja i karantina i da se broj slučajeva infekcije u karantinskim objektima svede na nivo kojim se može upravljati", rekao je Hant.

Vlada će ponovo preispitati mjere ograničenja 15. maja.

Nela Džanakiramanan, australijski hirurg sa porodicom u Indiji, rekla je da je odluka da se "kriminalizuju" Australijanci koji se vraćaju iz Indije nesrazmjerna i previše kaznena.

"Australijanci indijskog porijekla ovo vide kao rasističku politiku, jer se prema nama ponašaju drugačije nego prema ljudima iz drugih zemalja koji su imali slične talase infekcije poput SAD, Velike Britanije i Evrope. Veoma je teško osjetiti bilo šta drugo osim ciljanja na etničke grupu", rekla je ona.

Portparol ministra zdravlja odbacio je stav da je privremeno zaustavljanje dolazaka iz Indije pristrasna mjera, rekavši da je to teška, ali neophodna odluka koja se odnosi "na sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili vjeru".

Grupe za ljudska prava izrazile su ogorčenje zbog zabrane, ukazujući na to da bi vladin fokus trebalo da bude na poboljšanju svog sistema karantina, a ne na kažnjavanju.

"Ovo je nečuven odgovor. Građani Australije imaju pravo na povratak u svoju zemlju", rekla je australijska direktorka "Hjuman rajts voča" Elejn Pirson.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije