Svijet

Pratite nas na Google news

Austrija pooštrava mjere

Austrija pooštrava mjere
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Austrija pooštrava mjere
N.N.

BEČ - Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od petka uvodi strože mjere protiv širenja korona virusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, saopštila je vlada u Beču u ponedjeljak.

"Mi smo svjesni da su ove mjere nepopularne, ali su neophodne", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurc (Austrijska narodna stranka, ÖVP) nakon sastanka vlade.

On je objasnio da će sljedeći mjeseci zahtijevati od svih građana Austrije napore kako bi se kontrolisalo širenja virusa.

"Što smo složniji i što više pojedinaca bude poštovalo mjere, to ćemo bolje proći kroz ovu fazu", rekao je Kurc i dodao da će se Austrija, ako se ne zaustavi trend rasta broja novooboljelih, suočiti s brojem od 6.000 novozaraženih dnevno.

"Mi moramo učiniti sve kako bismo spriječili novo zatvaranje", zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mjere.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanje najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te dvanaest na otvorenom.

To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pojedinim saveznim zemljama koje mogu reagovati ovisno o razvoju situacije.

Od ovog pravila su izuzete sahrane gdje je broj okupljenih i dalje ograničen na 500 osoba.

Profesionalno organizovana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1.000 a na otvorenom na 1.500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

"Više nema posjeta bez najava a predviđene su i zdravstvene provjere poput mjerenja temperature", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anhober (Zeleni). On je istovremeno odbacio navode po kojima se radi o izolaciji ovakvih ustanova.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije