Svijet

Austrijska ministarka: Zeleni pasoš proširiti na zemlje zapadnog Balkana

Austrijska ministarka: Zeleni pasoš proširiti na zemlje zapadnog Balkana
Foto: Photo by Lukas on Unsplash | Austrijska ministarka: Zeleni pasoš proširiti na zemlje zapadnog Balkana

BEČ - Ministarka za Evropu u austrijskoj vladi Karoline Edštadler ocijenila je da bi planirani "zeleni pasoš", koji u EU treba da se usvoji kao dokument kojim se omogućava putovanje u vrijeme pandemije, trebalo "proširiti“ i na na treće države, posebno zapadnog Balkana.

"Zeleni pasoš" treba da sadrži podatke o preležanom oboljenju, negativnom testiranju na koronu ili vakcinaciji, čime bi se omogućili putovanje.

Edštadlerova, koja boravi u posjeti Tirani, rekla je agenciji APA da je za Austriju zapadni Balkan region koji joj je blizak, odakle je veliki broj njenih građana porijeklom, i zbog toga smatra da bi i "zeleni pasoš" trebalo da se primijeni i na te države.

Kazala je da bi države Zapadnog Balkana kandidati za članstvo u EU trebalo kod izrade sertifikata i tehničkih uslova da se orijentišu prema EU, kako bi njihovi građani mogli bezbjedno da putuju u Austriju.

"To važi i za drugi smjer. Ljetna sezona je pred vratima. Koliko god je lijepo odmarati se u Austriji, mogu razumijeti da građani žele ljetovanje na moru, a tu je zapadni Balkan veoma blizu“, objasnila je Karoline Edštadler.

Dodale je da to treba primijeniti i na treće države, a za Austriju to su zapadni Balkan, Španija, Portugal i zemlje Južne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije