Svijet

Azerbejdžan tvrdi da je uništio jermenski S-300

Azerbejdžan tvrdi da je uništio jermenski S-300
Foto: N.N. | Azerbejdžan tvrdi da je uništio jermenski S-300

BAKU - Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je onesposobilo protivvazdušni sistem S-300 jermenskih oružanih snaga na liniji dodira u Karabahu.

Ovo je saopštila za Sputnjik pres-služba Ministarstva.

"Juče je tokom borbi u Šušakendu u rejonu Hodžavend (kontakt linija u Karabahu), onesposobljen je neprijateljski protivvazdušni raketni sistem S-300", objasnili su u pres-službi.

Ranije je načelnik pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargahli izjavio da su, prema njegovim informacijama, jermenski S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni sa borbene dužnosti i upućeni ka Nagorno-Karabahu.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mjesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mjesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsjednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije