Svijet

Pratite nas na Google news

Azeri napreduju, zauzeli više naselja u Nagorno-Karabahu

Azeri napreduju, zauzeli više naselja u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Azeri napreduju - zauzeli više naselja u Nagorno-Karabahu
N.N.

BAKU - Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage Azerbejdžana preuzele kontrolu nad brojnim naseljima u Hodžavendskom, Džebrailskom i Gubadlinkom rejonu u Nagorno-Karabahu.

Istovremeno, iz Karabaha javljaju da je azerbejdžanska vojska bombardovala grad Martakert.

"Odvažna azerbejdžanska vojska oslobodila je od okupacije sela Dolanar i Bunjadli u Hodžavenskom rejonu, sela Dag Tumas, Nusus, Halafli, Minbašili, Vejseli u Džebrailskom rejonu, zatim Venedli, Mirzagansanli u Zanglanskom rejonu, a takođe i Zilanli, Kurd Mahrizli, Muganli i Alaguršag u Gubadlinskom rejonu Azerbejdžana. Živjela azerbejdžanska vojska! Karabah je Azerbejdžan", napisao je Alijev na Twitteru.

​Istovremeno, vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštile su da su azerbejdžanske oružane snage bombardovale grad Martakert na sjeveru Karabaha.

"Neprijateljske snage trenutno bombarduju Martakert. Koristi se vojna avijacija", saopštio je zvanični Informativni centar Karabaha, pozivajući se na Državnu službu za vanredne situacije u Karabahu.

Prema podacima centra, azerbejdžanska strana je takođe pucala u u 14.20 po lokalnom vremenu (12.20 po srednjevropskom) na teritoriju Kašatagskog rejona, koristeći sistem "Grad", a zatim i dio puta Karegah-Berdzor.

"Osim materijalne štete, među civilnim stanovništvom nema žrtava. Inače, na ovom području nema vojnog objekta", navedeno je u saopštenju.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije