Svijet

Pratite nas na Google news

"Belgija ide pravo ka zidu"

"Belgija ide pravo ka zidu"
Foto: Tanjug/AP | "Belgija ide pravo ka zidu"
Tanjug

BRISEL - Zbog nastavka drastičnog rasta ionako visokog broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od COVID-19, stručnjaci u Belgiji predlažu novo "zaključavanje" zemlje.

U Belgiji su od početka ove nedjelje već zatvoreni svi restorani i kafići, a uveden je i policijski čas od ponoći do pet ujutru.

"Drugo zaključavanje jedina je opcija koju je Belgija ostavila da zaustavi naglo rastuće zaraze i hospitalizacije zbog COVID-19 u zemlji", kaže mikrobiolog i nekadašnji portparol Nacionalnog Istituta za javno zdravlje Emanuel Andre.

Andre kaže da se više ne postavlja pitanje "šta treba zatvoriti u zemlji" već "šta može ostati otvoreno".

"Belgija ide pravo ka zidu i ostalo je samo malo prostora za donošenje društvenih odluka o tome koja preduzeća mogu ostati otvorena, a koja ne", upozorio je Andre.

Dodaje da "stvari izmiču kontroli", a da je "zaključavanje efikasnije kada se brzo postavi".

Belgijski Centar za javno zdravlje upozorava da će bolnice širom zemlje do kraja oktobra imati preko 1.000 COVID-19 pacijenata na intenzivnoj njezi i da bi taj broj mogao da skoči na 2.000 do sredine novembra.

Zbog naglog porasta broja inficiranih, u Belgiji je ukinuto testiranje za sve sem za osobe s izraženim simptomima bolesti.

Na dnevnom nivou se obavi preko 60.000 testova, a laboratorije upozoravaju da su prebukirane poslom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije