Svijet

Bolsonaro napao Kongres i sudove

Bolsonaro napao Kongres i sudove
Foto: Tanjug/AP | Bolsonaro napao Kongres i sudove

BRAZILIJA - Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro napao je danas Kongres i sudove, u trenutku kada je u toj zemlji borj zaraženih virusom korona prešao 100.000.

"Oružane snage su na strani ljudi, na strani reda, demokratije, slobode. Dosta ometanja. Više ne dozvoljavamo miješanje", rekao je Bolsonaro u obraćanju pristalicama koje je emitovano na Facebooku.

Desno orijentisani Bolsonaro izazvao je kritike zbog umanjivanja prijetnje virusa u zemlji u kojoj je potvrđeno 101.147 slučajeva, a preminulo 7.025 ljudi.

Nekoliko desetina javnih ličnosti potpisalo je danas otvoreno pismo brazilskoj vladi u kojem pozivaju da se zaštiti domorodačko stanovništvo koje uglavnom živi u udaljenim krajevima sa ograničenim pristupom zdravstvenom sistemu.

Istovremeno, Bolsonaro se suočava sa najozbiljnijom političkom krizom u svom mandatu, nakon što je ministar pravde Serđo Moro prošle nedjelje podnio ostavku, optuživši predsjednika da je otpustio šefa savezne policije kako bi na njegovo mjesto postavio ličnog prijatelja.

Vrhovni sud je blokirao izbor Bolsonarovog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije