Svijet

Dobijaju tri miliona doza vakcina kojima uskoro ističe rok

Dobijaju tri miliona doza vakcina kojima uskoro ističe rok
Foto: Tanjug/AP | Dobijaju tri miliona doza vakcina kojima uskoro ističe rok
Tanjug

BRAZILIJA - Brazil će u narednih nekoliko dana dobiti prvu seriju od tri miliona doza Johnson&Johnson vakcina protiv kovid-19, čija primjena mora biti ubrzana zbog kratkog roka trajanja, potvrdilo je ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Marselo Kiroga u utorak je rekao da je za izvoz vakcina koje stižu u zemlju, a koje je razvila kompanija Jansen, podružnica Johnsona&Johnsona, potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

"Naravno, ako se odloži odluka FDA, tri miliona doza možda više neće biti korisno za nas, zbog kratkog roka trajanja", izjavio je Kiroga u brazilskom Senatu, prenosi Rojters.

Rok trajanja ove serije vakcina ističe 27. juna, a brazilski ministar je naglasio da njihova primjena u imunizaciji stanovništva mora biti veoma brza prije nego im istekne rok.

Brazil je sa Jansenom potpisao sporazum o nabavci 38 miliona doza sa isporukom u posljednjem kvartalu ove godine, tako da prva serija stiže ranije od očekivanog, a komisija u Senatu trenutno vodi istragu protiv vlade zbog kašnjenja u obezbjeđivanju vakcina, za šta se najviše okrivljuje stav predsjednika Žaira Bolsonara koji je umanjivao značaj pandemije.

Brazil je drugi po pogođenosti epidemijom, odmah iza SAD i zaostaje za većinom zemalja u vakcinaciji svojih 210 miliona stanovnika, pošto je do sada samo 14,5 odsto populacije potpuno vakcinisano sa dve doze.

U zemlji je od početka pandemije registrovao 17.037.129 slučajeva virusa korona, a prema podacima ministarstva zdravlja 476.792 osobe su umrle od posledica kovida-19.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije