Svijet

Dojče vele: Kakve posljedice donose rezultati američkih predsjedničkih izbora?

Dojče vele: Kakve posljedice donose rezultati američkih predsjedničkih izbora?
Dojče vele: Kakve posljedice donose rezultati američkih predsjedničkih izbora?

BERLIN - Nakon šoka (ili radosti) zbog pobjede Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, širom svijeta se postavlja pitanje: Kakve promjene će donijeti budući predsjednik, navodi "Dojče vele" (DV) u opširnom tekstu posvećenom posljedicama rezultata američkih predsjedničkih izbora.

DV ocjenjuje da je Džon Emerson, američki ambasador u Berlinu, rekao ono šta sada misle političari širom svijeta.

"Ne znamo šta nas čeka“, rekao je on.

Kako navodi DV, diplomata koji bi trebalo da bude politički neutralan, time je otišao prilično daleko. On je dodao i da bi pod Trampom trebalo očekivati izolacionističku politiku u kojoj će se Amerika okrenuti od svijeta.

S obzirom na to da će republikanci kontrolisati, ne samo Bijelu kuću, već i oba doma Kongresa, britanski istoričar Sajmon Šejma za BBC je ocjenio da će se mnogo toga iz korena promjeniti.

"NATO će biti pod pritiskom da se raspadne, zaštita klime će biti smanjena, ukinuće se regulisanje banaka. Da nastavim"?, upitao je Šejma.

Tramp je nakon izborne pobjede rekao da želi da bude fer prema svjetskoj zajednici, a DV se pita šta to znači?

Navodi se da su mnogi bili veoma uznemireni njegovim izjavama tokom predizborne kampanje, kao recimo onom kada je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina ili kada je uvredljivo govorio o NATO.

Putin je, inače, bio jedan od prvih šefova država koji je čestitao Trampu, podsjeća njemački radio.

Pitanje je da li će pod Trampom još važiti obaveza uzajamne pomoći među članicama NATO, jer Tramp je ukazao da će SAD - članice NATO kao što su baltičke države - braniti samo ako „spune svoje obaveze prema nama, dodaje se u tekstu.

Tramp je takođe govorio i da će eventualno prihvatiti nuklearno naoružavanje Japana i Južne Koreje - a to je kršenje tabua u odnosu na prethodni princip koji glasi da se na svaki način spriječi širenje nuklearnog oružja na nove države. On želi da se preispita nuklearni sporazum sa Iranom, da ukine više trgovinskih sporazuma i uvede carine na kinesku ili meksičku robu.

Nešto od toga moglo bi da se shvati kao buka tokom izborne kampanje, ali Nils Anen, portparol poslaničkog kluba njemačkih socijaldemokrata (SPD) zadužen za spoljnu politiku, sarkastično kaže da moramo da se pozabavimo i mogućnošću da je, ono što je rekao, zaista i mislio.

DV prenosi i izjavu Hans-Joahima Šelnhubera sa potsdamskog Instituta za istraživanje klime, koji kaže da od Vašingtona sada više ne očekuje ništa pozitivno u vezi sa u klimom i dodaje da svijet mora da ide napred bez SAD.

DV postavlja i pitanje kakva je buduća uloga SAD kada je riječ o NATO, imajući u vidu Trampovo divljenje Putinu?

Navodi da to pitanje izaziva možda najveću zabrinutost, barem u Evropi. Nils Anen je podsjetio da smo još pod predsjednikom Obamom bili prisiljeni da preuzmemo više odgovornosti. Vremena će sada biti teža.

Njemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen ide i dalje i pita da li Trampova pobjeda znači početak kraja Paks Amerikana ili Novog svjetskog poretka.

Roland Frojdenštajn iz briselskog Martens centra, prije nekoliko dana je spekulisao šta bi Trampova pobjeda mogla da znači za NATO.

"Naravno da Trampovi savjetnici znaju za strah američkih saveznika i natjeraće ga da prije svega umiri sve saveznike, da bi mogli da se osjećaju bezbjednim. Ne, Sjedinjene Države neće izaći iz NATO i neće svoje preostale trupe povući iz Evrope. Pitanje je samo koliko dugo će šef da se drži te linije".

Frojdenštajn vJeruje da će, prije ili kasnije, biti održan sastanak na vrhu Tramp-Putin, i onda će se razlike oko Ukrajine, Sirije, itd, brzo razriješiti - dok se Tramp jednom ne bude osjetio prevarenim od strane Putina.

"Odnos SAD prema Evropskoj uniji prvo će se ohladiti", vjeruje Janis Emanulidis iz briselskog Centra za evropsku politiku.

Po njemu, to uključuje i pitanja trgovine. Planirani Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD (TTIP), koji je i u EU sporan, sada će, u svom aktuelnom obliku, biti ekstremno zaleđen.

DV navodi da su političari desnice poput Marin Le Pen u Francuskoj i Gerta Vildersa u Holandiji oduševljeno čestitali Trampu.

"Oni koji su a la Tramp, sada su u usponu", kaže Emanulidis i dodaje da će biti teško da se nešto uradi protiv tog pritiska.

DV dalje navodi da neki u Evropi od loše vijesti pokušavaju da naprave dobru.

Manfred Veber na primjer, šef poslaničke grupe konzervativne Narodne partije u Evropskom parlamentu, kaže da je poruka jasna: sada sve zavisi od Evrope.

"Moramo biti samouvereniji i preuzeti veću odgovornost. Ne znamo šta možemo da očekujemo od SAD“, ocjenjuje Veber.

Neki američki posmatrači u neizvjesnosti oko buduće politike Bijele kuće, vide odlučujuću slabu tačku nove administracije.

"Najveća opasnost Trampovog predsjedavanja je nepredvidljivost i nedostatak stabilnosti, što osjećaju naši saveznici i neprijatelji", upozorio je Aron Dejvid Miler, bivši pregovarač za Bliski istok republikanskog i demokratskog predsjednika, a sada politički naučnik na vašingtonskom centru "Vudro Vilson".

Još jasniji je bivši direktor CIA Džon Meklaflin.

"Ako uradi sve što je najavio, onda možemo da se oprostimo od našeg globalnog liderstva. Nadajmo se, dakle, da on to nije tako mislio. Ili da će ga neko od toga odvratiti", rekao je on.

(Dojče vele)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije