SP Qatar 2022.

Svijet

Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje

Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje
Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje
N.N.

VAŠINGTON - Čim je saopštena vijest da je Donald Tramp novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država brojni Amerikanci odlučili su na različite načine da iskažu nezadovoljstvo zbog ovakvog izbora i pokažu da ne žele da ih predvodi milijarder.

Mnogo njih je izašlo na ulice, protestujući protiv Trampa, a potpisivane su i brojne peticije kojima se od Elektorskog kolegijuma traži da na svojoj sjednici, na kojoj formalno biraju predsjednika SAD-a, ipak izaberu Hilari Klinton. I zaista, u teoriji, tako nešto bi bilo moguće, ukoliko elektori na svojoj sjednici 19. decembra odluče da "izbace" Trampa iz predsjedničke fotelje, prenosi portal Bustle.

Tehnički gledano, građani SAD-a u utorak nisu izabrali Trampa, nego Hilari, budući da je ona osvojila više glasova građana, ali su elektori bili na strani republikanskog kandidata. Ipak, elektori su svoje glasove delegirali u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze i oni su slobodni da tu odluku promijene ili čak da ne glasaju ni za kog na kolegijumu elektora.

I upravo u tom kolegijumu građani SAD-a, koji su se pobunili protiv Trampove pobjede, vide šansu da u potpunosti preokrenu rezultat, iako se gotovo nikada nije dogodilo da toliko elektora promijeni svoju odluku. Građani su pozvali elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i da daju svoje glasove Hilari Klinton.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije