Svijet

Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje

Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje
Tramp bi ipak mogao da ostane bez predsjedničke fotelje

VAŠINGTON - Čim je saopštena vijest da je Donald Tramp novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država brojni Amerikanci odlučili su na različite načine da iskažu nezadovoljstvo zbog ovakvog izbora i pokažu da ne žele da ih predvodi milijarder.

Mnogo njih je izašlo na ulice, protestujući protiv Trampa, a potpisivane su i brojne peticije kojima se od Elektorskog kolegijuma traži da na svojoj sjednici, na kojoj formalno biraju predsjednika SAD-a, ipak izaberu Hilari Klinton. I zaista, u teoriji, tako nešto bi bilo moguće, ukoliko elektori na svojoj sjednici 19. decembra odluče da "izbace" Trampa iz predsjedničke fotelje, prenosi portal Bustle.

Tehnički gledano, građani SAD-a u utorak nisu izabrali Trampa, nego Hilari, budući da je ona osvojila više glasova građana, ali su elektori bili na strani republikanskog kandidata. Ipak, elektori su svoje glasove delegirali u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze i oni su slobodni da tu odluku promijene ili čak da ne glasaju ni za kog na kolegijumu elektora.

I upravo u tom kolegijumu građani SAD-a, koji su se pobunili protiv Trampove pobjede, vide šansu da u potpunosti preokrenu rezultat, iako se gotovo nikada nije dogodilo da toliko elektora promijeni svoju odluku. Građani su pozvali elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i da daju svoje glasove Hilari Klinton.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije