Svijet

Doktorka koja je otkrila omikron govorila o simptomima

Doktorka koja je otkrila omikron govorila o simptomima
Foto: DrJohnnySangoquiza/Pixabay/Ilustracija | Doktorka koja je otkrila omikron govorila o simptomima

Doktorka Aneželik Koci, predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja objasnila je kako su otkriveni prvi slučajevi zaraze omikronom u Južnoj Africi i koji su simptomi ovog soja.

Definitivno je manje preminulih od ovog soja, ali i broj pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege nije visok, kaže dr Koci za RTS.

Omikron, novi soj virusa korona se širi planetom. Krajem novembra pojavio se u Južnoj Africi, a do sada je potvrđen u 110 zemalja. Zbog brzine širenja mnoge zemlje ponovo se zaključavaju. Kako su otkriveni prvi slučajevi zaraze u Južnoj Africi, koji simptomi su bili drugačiji od delta varijante, šta se do danas zna govorila je dr Anželik Koci, predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja.

Tog 18. novembra vidjela je pacijenta.

"Nakon anamneze i simptoma, ništa nije imalo smisla. Kod delta soja imamo: gubitak mirisa, kašalj, upalu grla, a ova osoba se žalila samo na bolove u mišićima, glavobolju, umor. Testirala sam ga i bio je pozitivan, kao i ostatak njegove porodice. Tog dana sam vidjela još pozitivnih pacijenata i tako je sve počelo."

Ona je na pitanje koliko je do sada liječila pacijenata s omikronom i koji su simptomi navela da je liječila njih 106 do sada.

"Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osjećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje. Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osjećaju nije običan umor, ovdje je tijelo umorno, ne osjećate se dobro.

Manji broj njih je imao suvi kašalj i bol u grlu, ali to nije razlog zašto dolaze ljekaru. Već zato što se ne osjećaju dobro. Već šest nedjelja je ista klinička slika. Na početku su bili mlađi pacijneti, ali su sada uglavnom stariji od 30 godina. Podjednako muškarci i žene", navela je ona.

O sličnostima i razlikama između omikrona i delta soja virusa korona, rekla je da omikron dominantno izaziva muskulo-skeletne simptome i ako se odmah započne s terapijom, oporavak je od tri do pet dana.

"Nevjerovatno je kako se uz terapiju brzo oporave. Nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani. Kod delte smo viđali više respiratornih simptoma. Ali kod oba soja ako su simptomi ozbiljniji dobija se upala pluća", kaže dr Koci.

Na pitanje šta je ključno u borbi s omikronom kaže sljedeće:

"Morate da znate simptome omikrona, da reagujete ako se ne osjećate dobro i da se testirate, odete kod svog ljekara, odmah krenete s terapijom i mirujete. Morate da nastavite da nosite maske i da se vakcinišete. Ako ste pod posebnim rizikom primite buster dozu. Izbjegavajte gužve, naročito tokom praznika. Bez zabava", zaključila je dr Koci za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije